«Μαρία Τσάλλα» - Ρωσίδα κατάσκοπος: Πού εστιάζουν τώρα οι έρευνες

 
rosida kataskopos

Ενημερώθηκε: 19/03/23 - 15:30

Σε μεγάλη κινητοποίηση οι αρχές για τη χαρτογράφηση της δράση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Σμίρεβα, που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Στο επίκεντρο βρίσκεται η διπλη ζωή της στη χώρα μας επί τέσσερα χρόνια.

Οι έρευνες εστιάζουν στο δίκτυο που προσπαθούσε να στήσει η ίδια στη χώρα μας, όσο και στους συνδέσμους που τη βοήθησαν να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα

Συγκεκριμένα, ερευνώνται η είσοδός της στην Ελλάδα και η ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, καθώς και η εγγραφή της στα δημοτολόγια Κύμης – Αλιβερίου αλλά και η απόκτηση ελληνικής ταυτότητας και ΑΦΜ.

Πηγές από τον Δήμο Αμαρουσίου αναφέρουν ότι μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα του ληξιαρχείου αποσπώντας τη ληξιαρχική πράξη του βρέφους που γεννήθηκε το 1991 και απεβίωσε λίγο μετά τον τοκετό.

Τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να καταθέσουν εργαζόμενοι στο ληξιαρχείο ενώ οι Αρχές εκτιμούν πως ο συνεργός της 35χρονης είναι υπάλληλος της υπηρεσίας και η διαρροή του εγγράφου έγινε εκ των έσω.

Ως ημερομηνία κτήσης της δημοτικότητας της «Μαρίας Τσάλλα» αναφέρεται η 21η Δεκεμβρίου του 2018, την περίοδο, δηλαδή, που ολοκληρωνόταν η ψηφιοποίηση του αρχείου στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο υπάλληλος που βρίσκεται πίσω από το «κλεμμένο» πιστοποιητικό να εκμεταλλεύτηκε τη μεταφορά από τα χειρόγραφα στο ηλεκτρονικό σύστημα, να έσκισε τη σελίδα με τη ληξιαρχική πράξη του νεκρού βρέφους και να τη διοχέτευσε στην 35χρονη κατάσκοπο.

Εξάλλου, η αναντιστοιχία ανάμεσα στο χειρόγραφο και στο ψηφιακό πιστοποιητικό γέννησης της «Μαρίας Τσάλλα» μπήκε στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ που ξετύλιξε το «κουβάρι» της υπόθεσης.

Οι έρευνες στρέφονται και στο Δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου-Κύμης όπου η «Μαρία Τσάλλα» ζήτησε να εγγραφεί.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η προϊσταμένη την παρέπεμψε αρχικά στην αρμόδια υπηρεσία της Κω, όπου κατά δήλωση της 35χρονης έμενε η μητέρα της, με αποτέλεσμα η πράκτορας να ζητήσει τη βοήθεια ενός δικηγόρου της περιοχής για να εγγραφεί στο δημοτολόγιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ