Σοβαρό περιστατικό επίθεσης εις βάρος πυροσβεστών κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο φέρνει στο φως το Πανελλήνιο Σωματείο Πυροσβεστών – Δασοκομάντος.
Το Σωματείο καταγγέλλει ότι οι επιχειρησιακές συνθήκες έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών, καθώς κλήθηκαν να επέμβουν χωρίς τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιχείρησαν να τους αρπάξουν το όχημα
Το επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων επιτέθηκε στο πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος. Οι επιτιθέμενοι όχι μόνο απείλησαν τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων, αλλά επιχείρησαν να αποσπάσουν το ίδιο το όχημα καθώς και τον διασωστικό εξοπλισμό.
Στο πλήρωμα που βρέθηκε απροστάτευτο χωρίς αστυνομική υποστήριξη συμμετείχαν ένας μόνιμος υπάλληλος, ένας εποχικός πυροσβέστης και ένας Πυροσβέστης Εποχικής Απασχόλησης (Π.Ε.Θ.).
Ζητείται παρέμβαση του Αρχηγείου – Στη Βουλή το θέμα
Το Σωματείο ζητά την άμεση παρέμβαση και διερεύνηση του συμβάντος από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες δόθηκε η εντολή για την επέμβαση και αν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας. Όπως επισημαίνουν οι δασοκομάντος, τέτοια φαινόμενα όχι μόνο απειλούν τη ζωή του προσωπικού, αλλά υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης.
Το ζήτημα της ασφάλειας των πληρωμάτων κατά τη διάρκεια επικίνδυνων αποστολών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Το Σωματείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ το θέμα αναμένεται να μεταφερθεί και στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, πρόκειται να απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.