Μείωση ποινών για τις μολότοφ στη μονή Εσφιγμένου

 
Μείωση ποινών για τις μολότοφ στη μονή Εσφιγμένου

Ενημερώθηκε: 26/05/21 - 07:52

Μείωση ποινών για τους οκτώ μοναχούς της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με μολότοφ στο Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013 αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο ηγούμενος της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου κι ένας μοναχός της ίδιας αδελφότητας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5,5 ετών (ο καθένας), μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως (από κάθειρξη 17 ετών). Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της συγκεκριμένης αδελφότητας τιμωρήθηκαν έκαστος με φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, ποινή η οποία ανεστάλη για τρία έτη. Οι συγκεκριμένοι είχαν καταδικαστεί στην εφετειακή δίκη με κάθειρξη 9,5 ετών.

Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο και εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Με την παραπάνω απόφαση κλείνει ποινικά η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό είχαν κριθεί οκτώ μοναχοί που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στον Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, τότε, καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 17 ετών τον ηγούμενο της «παλαιάς» αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιο, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον μοναχό Αντύπα της ίδιας αδελφότητας.