Μετά τις 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για τις Πανελλαδικές - Τι ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών

 
Μετά τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για τις Πανελλαδικές - Τι ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών

Ενημερώθηκε: 06/03/18 - 10:37

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κινηθεί ο φετινός αριθμός εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί πριν τις 15 Μαρτίου. Έτσι οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τον αριθμό των θέσεων στις σχολές που επιθυμούν πριν καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους στις εξετάσεις, η κατάθεση της οποίας θα γίνει ηλεκτρονικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Κώστας Γαβρόγλου

Χθες, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε (στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, παρότι τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς –με συνολικά 40 τμήματα– θα συγχωνευθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – με 26 τμήματα. Θα υπάρξει μείωση των θέσεων των περιζήτητων ιατρικών σχολών, όπως και ψαλιδίσματα στον αριθμό εισακτέων άλλων δημοφιλών σχολών, ενώ θα πριμοδοτηθούν –έστω και λίγο– οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές για να καλυφθεί η ζήτηση από τους υποψηφίους της ομάδας θεωρητικού προσανατολισμού.

Μετεγγραφές

μετεγγραφές

Υπεγράφη χτες από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, η υπουργική απόφαση για τις αδελφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτατες Εκλησσιαστικές Ακαδημίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν όσοι προπτυχιακοί φοιτητές σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο μεταξύ τους, όσο και από την περιφερειακή ενότητα, στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα και εφ' όσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των 12.500 ευρώ.

Η αίτηση των φοιτητών θα υποβληθεί ηλεκτρονικά και η προθεσμία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου.

Τα κριτήρια των μετεγγραφών

Αναλυτικότερα, ως προς τα κριτήρια μετεγγραφών, ισχύουν τα εξής:

α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή, θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.

β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο μήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.

γ) Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέρφια φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχα τμήματα ή σχολές της τρίτης Περιφερειακής Ενότητας.

δ) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, τα αδέρφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

i. Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

ii. Σε τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης

iii. Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.

ε) Επίσης, σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογενείας του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, δικαιούται μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδερφός φοιτά σε τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.

Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο για σχολές ή τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που είναι αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων εισαγωγής, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και από ΑΕΑ σε ΑΕΑ. Ωστόσο, μόνο για φέτος (ακαδημαϊκό έτος 2017-18), δικαιούνται μετεγγραφής οι φοιτητές των ΤΕΙ στα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σύμφωνα με την αντιστοιχία τμημάτων που περιγράφει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής {άρθρ.5, ν.4521/2018 (A΄ 38)}.

Ποιοι εξαιρούνται

Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους, οι φοιτητές στους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής και αιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή. Εξαιρούνται, όμως, οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής όσοι έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με στις κατηγορίες τέκνων των Ελλήνων εξωτερικού, αλλοδαπών-αλλογενών, υπότροφοι αλλοδαποί - αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, υπότροφοι ομογενείς, καθώς επίσης και αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση.