Μετανάστες: «Οι Τούρκοι μας χτυπούσαν με την κάννη του όπλου» (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ebros

Ενημερώθηκε: 24/10/22 - 23:29

Κάθε ιστορία προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μας είναι ξεχωριστή. Όλες ωστόσο έχουν ένα κοινό σημείο. Την άθλια και απάνθρωπη μεταχείριση από τους διακινητές που ανέλαβαν να τους μεταφέρουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αν οι εικόνες των 92 γυμνών μεταναστών σόκαραν, τότε φαίνεται πως δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για την πραγματική εικόνα, τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς που υφίστανται πρόσφυγες και μετανάστες στο ταξίδι τους προς την Δύση. Για τις τραυματικές τους εμπειρίες, για την άθλια μεταχείριση που υπέστησαν, μίλησαν στον ΣΚΑΙ και στον Γιάννη Σουλιώτη.

23χρονος Αφγανός, πρώην στέλεχος Ενόπλων Δυνάμεων

«Σκεφτείτε ότι 12 φορές προσπαθήσαμε να περάσουμε και 12 φορές μας γύρισαν πίσω (σ.σ οι Τούρκοι) εμένα προσωπικά οι Τούρκοι ο στρατός και οι αρχές μου συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ βάναυσα και σκληρά, με χτυπούσαν με την κάννη του όπλου. Μας απειλούσαν ότι "θα σας διαλύσουμε τα χέρια και τα πόδια, θα σας κάνουμε σκόνη, ώστε να μην τολμήσετε να ξαναπατήσετε το πόδι σας στην πατρίδα μας"».

Λίγο μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, μόλις νιώσουν ασφάλεια, οι μετανάστες αφηγούνται με μελανά χρώματα στην κάμερα του ΣΚΑΪ τα όσα πέρασαν… Μιλούν για συμμορίες…

37χρονος Ιρανός

«Οι διακινητές είναι μια συμμορία, μια σπείρα, ποτέ δεν είναι ένας, ο ένας σε παραδίδει στον άλλον αυτός που μας πήρε από το Ιράν και μας μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη αυτός μας παρέδωσε σε άλλο συνεργάτη του».

Ακόμη και όταν περνούν τα σύνορα με την Ελλάδα, εάν δεν πληρώσουν, κινδυνεύουν…

Μοχάμεντ ,μετανάστης από Παλαιστίνη

"Με το που φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη ήμουν εγώ με έναν Σύρο και ένα Ιρακινό (...) Είχα δώσει στους διακινητές 3.000 ευρώ και αυτοί μου ζητούσαν επιπλέον άλλες 3.000 ευρώ για να με αφήσουν να φύγω. Με κράτησαν αιχμάλωτο 9 με 10 μέρες μέχρι να τους δώσω τα λεφτά».

Κοινή παραδοχή όλων όσοι φτάνουν ως την Ελλάδα, ότι η τουρκική αστυνομία είναι απούσα σε όλη την περιοχή του Έβρου… 

37χρονος Ιρανός

«Από το Ιράν περάσαμε με φορτηγό στην Τουρκία, διανυκτερεύσαμε ένα βράδυ στην Κωνσταντινούπολη και το επόμενο πρωί πήγαμε στην Αδριανούπολη. Από την Αδριανούπολη πήραμε ένα ταξί να προκειμένου να μας πάει σε ένα δάσος. Το βράδυ κοιμηθήκαμε έξω. Διανυκτερεύσαμε δίπλα σε ένα ποτάμι μας ξύπνησε ο διακινητής που θα μας βοηθούσε να περάσουμε μέχρι την Αθήνα και μας έβαλε μέσα σε μια βάρκα για να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι. Υπήρχε τουρκική αστυνομία αλλά δεν ασχολούνταν μαζί μας».

Μια καλοστημένη βιομηχανία που εξυπηρετεί όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν τη ζωή τους με ένα σαπιοκάραβο ως την Ιταλία…

Μετανάστης από τον Λίβανο

«Εμείς με το που συνεννοηθήκαμε με τους διακινητές η συμφωνία ήταν από τον Λίβανο ο τελικός μας προορισμός ήταν να φτάσουμε στην Ιταλία. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή με τους διακινητές. Δεν τους βλέπεις. Σου λένε κωδικοποιημένα συγκεκριμένα πράγματα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ταξίδι. Και εσείς ξέρετε στο Λίβανο πόσο δύσκολες είναι οι καταστάσεις. Μας είχαν τάξει μία καλύτερη ζωή. Ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ