Να απαντηθεί η επιθετικότητα του Ερντογάν ζητά η Wall Street Journal

 
Να απαντηθεί η επιθετικότητα του Ερντογάν ζητά η Wall Street Journal

Ενημερώθηκε: 11/09/20 - 13:29

Για ένα απίθανο, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, για μια θαλάσσια διαφορά στην ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο κύριο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι οι εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ωστόσο είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου ηγέτη Recep Tayyip Erdogan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) που έχει προκαλέσει την τελευταία ένταση, διεκδικώντας μονομερώς τεράστια εδαφικά τμήματα για την Τουρκία και κλιμακώνοντας με την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Και οι δύο πλευρές έχουν βάσιμες διεκδικήσεις, αλλά η Άγκυρα δικαιολογεί την κακή συμπεριφορά με εθνικιστική ρητορική, σχολιάζουν οι συντάκτες.

Το ΝΑΤΟ έχει προσπαθήσει να οργανώσει συνομιλίες, αλλά η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει εκτός και αν η Τουρκία αποσύρει τα πλοία της από τις διαφιλονικούμενες περιοχές, αναφέρεται στο άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι η σκληρή στάση του Τούρκου Προέδρου στην ανατολική Μεσόγειο έχει έρεισμα στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Στο παρελθόν Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί για τη διαχείριση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά η Ουάσιγκτον έχει παραπέμψει το ζήτημα στην Ε.Ε., με τις Βρυξέλλες να παραμένουν διχασμένες και με τις προσπάθειές τους να μην σημαίνουν και πολλά, χωρίς το οικονομικό και στρατιωτικό βάρος των ΗΠΑ, επισημαίνουν οι συντάκτες.

Και καταλήγουν ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ και αξίζει να σωθεί η σχέση, αλλά αυτού του είδους ο εκφοβισμός ενός συμμάχου θα πρέπει να απαντηθεί. Εάν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιήσει βία ή απειλήσει να στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα χρειαστούν μια ενιαία απάντηση.

Πηγή: hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ