Νέα παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νέα παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ενημερώθηκε: 30/08/19 - 09:15

Νέα γεώτρηση του «Πορθητή» ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Τουρκία με Navtex.

Σύμφωνα με τη νέα Navtex, το γεωτρύπανο «Πορθητής», («Fatih»), από τις 4 Σεπτεμβρίου, θα μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικότερα του σημείου που βρίσκεται τώρα, για νέα γεώτρηση που θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.

Η γεώτρηση, αναφέρει το philenews, στον στόχο «Αλάνια-1» που βρίσκεται τώρα το γεωτρύπανο, διήρκεσε περισσότερο από 120 μέρες, ενώ για τη νέα γεώτρηση η Τουρκία θεωρεί ότι θα χρειαστεί περίπου 55 μέρες.

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με τη νέα NAVTEX για συνέχιση των γεωτρήσεων του πλοίου γεωτρύπανου Φατίχ, στη Κυπριακή ΑΟΖ

Την Κυριακή αναμένεται στη Κύπρο η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για όρους αναφοράς, που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί τό καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά. 

Η Λευκωσία μόλις χθες διαμήνυσε πως δεν νοούνται διαπραγματεύσεις με συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων, κάτι που θεωρεί αυτονόητο και ο ΟΗΕ. Εντός Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί και κοινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία ίσως τεθεί εν αμφιβόλω λόγω της στάσης της Τουρκίας. 

Πέραν των παράνομων γεωτρήσεων, σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν και οι κινήσεις του ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο, με την προσπάθεια για άνοιγμα της κλειστής περιοχής 45 χρόνια μετά τη κατάληψη της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.