Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το Πάσχα: Εκκλησίες, μετακινήσεις, πασχαλινό τραπέζι, δρομολόγια, ωράρια

 
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το Πάσχα: Εκκλησίες, μετακινήσεις, πασχαλινό τραπέζι, δρομολόγια, ωράρια

Ενημερώθηκε: 30/04/21 - 11:19

Ένα Πάσχα διαφορετικό από ό,τι ζούσαμε μέχρι το 2019 και το φετινό. Ένα Πάσχα στην πόλη και όχι στο χωριό και με μέτρα προστασίας για να επιτευχθεί η ανάσχεση του ιού που στοίχισε τη ζωή περισσότερων των δέκα χιλιάδων συμπολιτών μας και χιλιάδες νοσηλείες.

Αυστηροί είναι οι έλεγχοι της Τροχαίας από την αρχή της βδομάδδας σε Εθνικές Οδούς, λιμάνια, ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικούς σταθμούς, επιβάλλοντας την αναστροφή σε πολλές εκατοντάδες επίδοξους ταξιδιώτες. Έλεγχοι που θα συνεχιστούν και αύριο και την ημέρα του Πάσχα.

Η επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλει διπλή μάσκα στην εκκλησία και για την Κυριακή του Πάσχα τη δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Για την ακολουθία του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 9 μ.μ. αντί για τα μεσάνυχτα. Για την επίσκεψή μας στην εκκλησία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι ειδικοί προτρέπουν να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών, να τηρούμε τις αποστάσεις και να κάνουμε χρήση διπλής μάσκας (μία χειρουργική μέσα και μία υφασμάτινη έξω). Και φυσικά απαιτείται πολύ καλή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, δηλαδή αντισηπτικά, πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζουμε με τα χέρια το πρόσωπό μας.

Με σεμνότητα και ταπεινότητα θα έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Οι συνθήκες επιτάσσουν αλλαγές και στην παραλαβή και μεταφορά του Αγίου Φωτός.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το τελετουργικό της άφιξης-υποδοχής στην Ελλάδα θα γίνει όπως επιβάλλει η συγκυρία, δηλαδή «με την δέουσα ταπεινότητα και σεμνά και όχι με τιμές αρχηγού κράτους».

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, «θα μεταβεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 1 Μαΐου 2021, με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ισραήλ, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Πριν την Τελετή Αφής θα προηγηθεί συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’».

Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίσει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταλήγοντας: «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από τις 3 Μαΐου που ανοίγει η εστίαση και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ. και μόνο οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα μπορούν να κυκλοφορούν μετά τις 23:00.

Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ από σήμερα Μ. Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα