Ονομασία ΠΓΔΜ: Αυτή είναι η πρόταση του ΥΠΕΞ - Ο ρόλος της Βουλγαρίας

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Αυτή είναι η πρόταση του ΥΠΕΞ - Ο ρόλος της Βουλγαρίας

Ενημερώθηκε: 17/03/18 - 20:43

Ονομασία ΠΓΔΜ: Κρίσιμη αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα με ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, με διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γείτονος μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Μιχάλη Ιγνατίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει τις προτάσεις της Αθήνας με τη σκοπιανή ηγεσία, την ερχόμενη Πέμπτη (22/03). Ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες της Hellas Journal και του , που επικαλούνται πηγές από την Ουάσινγκτον, ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να αποστείλει το πακέτο των προτάσεων του και όχι να το παραδώσει με την άφιξη του στα Σκόπια, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε, εάν το επιθυμεί πραγματικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ - να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Παραλογισμός Σκοπίων: Τώρα μιλάνε για...παραλογισμό της Αθήνας

Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει συμπεριλάβει στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Μπατσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό «αγκάθι» ως προς το να ευοδωθεί μια τέτοια συμφωνία, με το όνομα αυτό και η αντίδραση προέρχεται από τη γειτονική

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, είχε ξεκαθαρίσει πως η χώρα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Εξίσου κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα, για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, συνιστά και η απαίτηση για την άμεση αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος και ειδικότερα για την απαλοιφή όλων εκείνων των διατάξεων που προωθούν αλυτρωτικά ιδεώδη.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι αμερικανικές πηγές υπογράμμισαν πως στο ελληνικό πακέτο η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πρόσθεσαν ότι ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού. Θεωρεί τις αλλαγές των ονομασιών του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου «καλές εξελίξεις», αλλά τονίζει ότι δεν αρκετές.