Οργισμένοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την μεταφορά προσφύγων της Ειδομένης στην περιοχή τους (PHOTOS)

Οργισμένοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την μεταφορά προσφύγων της Ειδομένης στην περιοχή τους (PHOTOS)
Οργισμένοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την μεταφορά προσφύγων της Ειδομένης στην περιοχή τους (PHOTOS)
Οργισμένοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την μεταφορά προσφύγων της Ειδομένης στην περιοχή τους (PHOTOS)
Οργισμένοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την μεταφορά προσφύγων της Ειδομένης στην περιοχή τους (PHOTOS)
Οργισμένοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την μεταφορά προσφύγων της Ειδομένης στην περιοχή τους (PHOTOS)
Ενημερώθηκε: 26/04/16 - 08:28

Οργή έχει προκαλέσει στους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η πλειονότητα των προσφύγων της Ειδομένης στην περιοχή τους, την στιγμή μάλιστα, που όχι μόνο δεν ενημερώνονται για τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, άλλα ούτε καν τους ρωτάει...

Συγκεκριμένα, η πρόθεση της Πολιτείας είναι σε ελάχιστο χρόνο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης σε νοικιασμένο βιομηχανικό κτίριο (Φέσσα) 13.000 τετραγωνικών μέτρων το οποίο βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Ωραιοκάστρου.

Ο στρατός έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες στο εσωτερικό της παλιάς κλειστής βιοτεχνίας (σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια) προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των περίπου 1500 προσφύγων που θα καταφτάσουν με πούλμαν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Στο σημείο αυτό τονίζεται, πως η ανάληψη της ευθύνης κατασκευής και λειτουργίας κέντρων προσφύγων έχει αποδοθεί ολοκληρωτικά στις ΕΔ και κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται πλέον απ΄ αυτή τη πραγματικότητα. Το προσωπικό των ΕΔ έχει επιβαρυνθεί πολύ, τα ταμεία των Γενικών Επιτελείων αδειάζουν και οι στρατεύσιμοι αντί να εκπαιδεύονται έχουν αναλάβει ρόλους, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη θητεία τους.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται βάση ενός άτυπου χρονοδιαγράμματος εκκένωσης της Ειδομένης που είχε δώσει στη δημοσιότητα με δηλώσεις του ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τονίζοντας ότι οι εργασίες σε παρόμοια βιομηχανικά κτίρια της Θεσσαλονίκης που θα νοικιαστούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, θα έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό τους μέχρι το Πάσχα.

Η δημιουργία του νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Δυτική Θεσσαλονίκη αναμένεται να δημιουργήσει για ακόμα μία φορά έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Το παροπλισμένο εργοστάσιο που ετοιμάστηκε σε πυρετώδεις ρυθμούς για τη «αποσυμφόρηση» της Ειδομένης, βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων που υπάρχει ήδη στα Διαβατά. Το οποίο είναι και αυτό στα σύνορα του δήμου Ωραιοκάστρου και ανήκει διοικητικά στο δήμο Δέλτα.

Ο δήμαρχος κ Αστέριος Γαβότσης σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον «απόλυτο αιφνιδιασμό», τονίζοντας πως δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση για τις κινήσεις της πολιτείας. Κάτι το οποίο φυσικά δεν υιοθετήθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία άκουσε με έκπληξη κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, τοπικό σύμβουλο να υποστηρίζει πως δημοτικός σύμβουλος του δημάρχου γνώριζε αρκετό καιρό πριν το μισθωτήριο για το συγκεκριμένο βιομηχανικό κτίριο.

Πιο συγκεκριμένα, για τα Διαβατά, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Δυόμισι μήνες μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό μας από την κυβέρνηση, όταν μάθαμε από τις τηλεοράσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, πληροφορηθήκαμε από περιοίκους το Σάββατο 23 Απριλίου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης και ιδιωτών για την εγκατάσταση προσφύγων σε βιομηχανικά κτίρια της περιοχής του Καλοχωρίου και της Σίνδου.

Είναι απαράδεκτο να απαξιώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση με εν κρυπτώ επιχειρήσεις. Είμαστε δημοκρατικά εκλεγμένοι, δεν είμαστε υποτακτικοί κανενός. Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμία μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Όχι μόνο γιατί οι χώροι που επιλέγονται είναι ακατάλληλοι, μιας και δεν διαθέτουν βασικές υποδομές ενώ γειτνιάζουν με επαγγελματικούς χώρους. Αλλά κυρίως γιατί οι πληθυσμοί των προσφύγων που η κυβέρνηση έχει φέρει στο Δήμο Δέλτα είναι υπέρμετρα δυσανάλογοι με τον τοπικό πληθυσμό και σε καμία περίπτωση δεν πληρείται ο όρος της αναλογικής κατανομής.

Δεν θα επιτρέψουμε πια να μας εκθέτει η κυβέρνηση στα μάτια των συμπολιτών μας. Ας έρθουν εδώ οι αρμόδιοι υπουργοί και συντονιστές να εξηγήσουν οι ίδιοι το σκεπτικό της κυβέρνησης στους πολίτες και στη διοίκηση του Δήμου. Και να δώσουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα για το τι θα γίνει με τη διατροφή, με το νερό, με τα σχολεία, με τις δουλειές, με τον κίνδυνο επιδημιών...

Δικαιωθήκαμε πλήρως στις προβλέψεις μας και στις θέσεις που εκφράσαμε από την αρχή, από τον πρώτο αιφνιδιασμό στις 31 Ιανουαρίου, καθώς η κατάσταση στο προσφυγικό είναι εδώ και καιρό εκτός ελέγχου.

Οι πολίτες του Δήμου μας συγκεντρώνουν ακόμη βοήθεια για τους πρόσφυγες των Διαβατών. Όμως άλλο ανθρωπισμός και άλλο πολιτική διαχείριση της κατάστασης. Δεν είμαστε πια διατεθειμένοι να ανεχθούμε το παιχνίδι της επιλεκτικής ευαισθησίας.

Δεν δεχόμαστε την πολιτική του ''αποφασίζομεν και διατάσσομεν''.

Δε συναινούμε σε τέτοιες αποφάσεις που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και καταδικάζουν την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Αντί για ανάπτυξη, συνεχής υποβάθμιση.

Θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο για να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες στο Δήμο Δέλτα και, κυρίως, για ν' αδειάσει το ακατάλληλο στρατόπεδο 1090 από τους 2.500 πρόσφυγες. Θα αγωνιστούμε, όπως κάνουμε πάντα, γι' αυτό που μας ψήφισε δημοκρατικά ο λαός του Δήμου μας. Δεν είμαστε πειραματόζωα, δεν είμαστε σκουπίδια.

Με μια κυβέρνηση που δεν συνεργάζεται, δεν μας ακούει, αλλά μας αιφνιδιάζει και μας εμπαίζει, δεν πρόκειται να συνεργαστούμε σε κανένα επίπεδο.

Ζητούμε την παρέμβαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Ζητούμε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού».

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης που αναφέρει:

"Όπως ήδη γνωρίζετε δημιουργείται δεύτερο σημείο εγκατάστασης προσφύγων –μεταναστών στα διοικητικά όρια του δήμου Ωραιοκάστρου και μόλις δύο χιλιόμετρα από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Πρόκειται για ένα ακόμη hot spot στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης την ώρα που το πάγιο αίτημα για ισομερή κατανομή εξ' αρχής υπεβλήθη από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας «ομόφωνα» αγνοείται, όπως αποδεικνύεται, προκλητικά. Ο λόγος για το πρώην εργοστάσιο EXALKO στη συμμαχική οδό με στεγασμένο χώρο 13.000 τμ. και πολύ κοντά στην περιοχή του Παλαιοκάστρου.

Ο δήμος μας είναι ήδη επιβαρυμένος με τη διαχείριση του προσφυγικού καθώς το στρατόπεδο Ασσήρου στο οποίο γίνεται προετοιμασία γευμάτων, βρίσκεται στα διοικητικά μας όρια και κάνουμε αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωσης με 7 πλήρη φορτία- δρομολόγια εβδομαδιαίως. Επίσης, συμμετέχουμε και στην αποκομιδή απορριμμάτων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου σε συνεργασία με άλλους δήμους.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι μέσα σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων (Σίνδος- Καλοχώρι- Διαβατά- Ωραιόκαστρο) θα συγκεντρωθεί κατά τα λεγόμενα το 30% των προσφύγων της επικράτειας. Να σημειωθεί ότι ο δήμος μας έχει μηδαμινή ενημέρωση σχετικά με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Σας παρακαλώ να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό υποβάλλοντας σχετική επερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς της Βουλής".

Σχετικά Θέματα:

Επεισόδια με τραυματίες στα Διαβατά για ένα κινητό