Ουκρανική κρίση: Οι πρώτες κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας - Η Γερμανία «παγώνει» το «Nord Stream 2»

 
Ουκρανική κρίση: Οι πρώτες κυρώσεις από την ΕΕ  σε βάρος της Ρωσίας - Η Γερμανία «παγώνει» το «Nord Stream 2»

Ενημερώθηκε: 22/02/22 - 14:43

Εν αναμονή των κυρώσεων της ΕΕ, ο Σολτς «παγώνει» το «Nord Stream 2» ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι πολυεπίπεδες διεργασίες. Από την άλλη η Ρωσία δια στόματος Λαβρόφ απαντά: «Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο Σολτς.

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία: Τι εξετάζει η Ε.Ε.

Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι θα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αν η Μόσχα αναγνώριζε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Έχουμε ένα πακέτο (πιθανών κυρώσεων). Υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. συζητούν ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποτελείται από τέσσερα μέρη, το οποίο θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών εντός της ημέρας, δήλωσε στο Reuters πηγή της Κομισιόν.

Το πακέτο κυρώσεων, το οποίο προτείνεται από την Κομισιόν, περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των περιοχών των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας.

Περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις σε εκατοντάδες μέλη της κρατικής Δούμας της Ρωσίας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και σε εταιρείες και τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

Ένα πρώτο πακέτων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοινώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Μόσχα αναγνωρίζει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» στα σημερινά τους όρια\

Η Μόσχα αναγνωρίζει τις διεθνώς μη αναγνωρισμένες αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» σ' εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Ρώσος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).

 Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ σήμερα

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό "συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

Η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ "σε ενισχυμένη μορφή αρχίζει στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς" (16:00 ώρα Ελλάδος) και "δεν είναι ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης", διευκρίνισε η Βαρσοβία.

Η αναγνώριση από τη Ρωσία "ορισμένων τμημάτων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ" είναι "αντίθετη με τις δεσμεύσεις στους κόλπους του ΟΑΣΕ όπως και με τις συμφωνίες του Μινσκ", σύμφωνα με τη Βαρσοβία.

Η αναγνώριση αυτή "διακυβεύει τη συμμετοχή του οργανισμού σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης", σημειώνει η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ.

Οι Συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ υπεγράφησαν το 2015 υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές προκειμένου να εγκαθιδρυθεί εκεί κατάπαυση του πυρός.

Η απόφαση που έλαβε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές καταδικάστηκε από τους δυτικούς.

Ο ΟΑΣΕ είχε ήδη χθες συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μονίμου συμβουλίου του κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιτ είχε απευθύνει έκκληση για "διάλογο".

Οι παρατηρητές του οργανισμού καταμέτρησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε περισσότερες από 3.200 νέες παραβιάσεις σε ένα 48ωρο της εκεχειρίας που θεωρείται ότι ισχύει στην ανατολική Ουκρανία.

Στη σύγκρουση αυτή που μαίνεται από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι.

Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.

Πούτιν: Η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών - Εξαίρεση η Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ότι η Ουκρανία αποτελεί εξαίρεση επειδή βρίσκεται υπό ξένο έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μόσχα δεν συζητά «ακόμη» για στρατιωτικές βάσεις στην Αν. Ουκρανία

Η Μόσχα δεν συζητά ακόμη για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δύο σχέδια συνθηκών θα της επιτρέπουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρουντένκο έκανε τη δήλωση αυτή την ώρα που οι Ρώσοι βουλευτές συζητούσαν και επρόκειτο να διεξαγάγουν ψηφοφορία για τις συνθήκες φιλίας με τις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του, εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

«Σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό νόμο (…) το ζήτημα είναι ξεκάθαρο για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει μεγάλος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, κατηγορώντας την ότι προετοιμάζει τη συνέχιση «της στρατιωτικής επιθετικότητάς της εναντίον της Ουκρανίας».

«Έλαβα το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών να εξετάσω το θέμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Θα το εξετάσω αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου», πρόσθεσε. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε ότι ο πλέον υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας στη Ρωσία, «ο επιτετραμμένος Βασίλ Ποκοτίλο ανακλήθηκε στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις».