Πανελλήνιες 2021 - Βαθμολογίες: Την Παρασκευή οι βαθμοί και μέσω κινητού

 
Πανελλήνιες 2021 - Βαθμολογίες: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες και μέσω κινητού

Ενημερώθηκε: 06/07/21 - 11:22

Πανελλήνιες 2021 - Βαθμολογίες: Την Παρασκευή 9 Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά, οι μαθητές θα λάβουν τους βαθμούς τους με sms στα κινητά τηλέφωνά τους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία φέτος θα είναι ένα… πέμπτο μάθημα προς εξέταση, κυρίως για τους υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των βαθμολογιών τοποθετείται, εκτός απροόπτου, από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μέχρι και σήμερα, 6 Ιουλίου, μπορούν οι υποψήφιοι να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας smsresults.minedu.gov.gr, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης δημόσιας διοίκησης gov.gr, προκειμένου να ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος sms για τη βαθμολογία τους, αλλά και για τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους. Ηδη από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, οπότε και άνοιξε η ειδική εφαρμογή, έχουν εγγραφεί σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι, ώστε να έχουν τη δυνατότητα άμεσης και εύκολης ενημέρωσης στο κινητό τους.

Τονίζεται ωστόσο, πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν θα γίνει μόνο στο κινητό τηλέφωνο, αλλά και… παραδοσιακά, δηλαδή με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες, αλλά και στην εφαρμογή του results.it.minedu.gov.gr. Στην εφαρμογή οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Αρχικά θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων και κατόπιν των ειδικών μαθημάτων. Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουλίου και θα είναι γρίφος, καθώς από φέτος θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τους υποψηφίους.

Οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα θα συνυπολογίζονται για να προκύπτει η ΕΒΕ στα σχετικά τμήματα ΑΕΙ, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Συγκεκριμένα, η ΕΒΕ κάθε τμήματος θα προκύψει από τον μέσο όρο των επιδόσεων κάθε επιστημονικού πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένο το τμήμα, προσαρμοσμένη με βάση τον συντελεστή που έχει επιλέξει το τμήμα. Το εύρος του συντελεστή είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Ωστόσο, το εύρος του συντελεστή για την ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα είναι μεταξύ 0,7 και 1,1.

Με βάση τον σχεδιασμό του νέου συστήματος, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν ξεπεράσει την ΕΒΕ ενός τμήματος θα αποκλείονται από τη διεκδίκηση μιας θέσης του και γι’ αυτό πρέπει να δηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα.

υ.