Παραμένει εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση δε «χαρίστηκε» στον Στ. Κασσελάκη

 
temponeras-kasselakis

Ενημερώθηκε: 24/11/23 - 08:05

Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ με «φόντο» τις αποχωρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας», ήταν το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέδωσε τις τελευταίες εξελίξεις στην άρνηση όσων έφυγαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.

Όμως το πόσο εφικτό είναι αυτό, παραμένει ερώτημα δεδομένου ότι οι αποχωρήσεις συνεχίζονται και κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα σταματήσουν. δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο οπότε συνεδριάζει και το κεντρικό του όργανο.

Από την Κεντρική Επιτροπή έφυγαν χθες ακόμη 57 μέλη, εκτός από την αποχώρηση των 50 της «Ομπρέλας». Το όργανο βεβαίως αναπληρώνει τα μέλη του με βάση την ψηφοφορία του συνεδρίου. Στην Πολιτική Γραμματεία ο αριθμός δεν θα μπορέσει να φτάσει στα παλαιά επίπεδα, καθώς η σύνθεση προέκυψε έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Από τα 42 μέλη, πλέον υπάρχουν μόλις 24 μετά και τις χθεσινές εννέα παραιτήσεις, τις οκτώ της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα. Κακή είναι η εικόνα και στην ευρωομάδα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν η τρίτη αποχώρηση.

Το κλίμα εντός ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως αμήχανο και τα περισσότερα στελέχη εμφανίστηκαν «μουδιασμένα», καθώς προσπαθούν να καταγράψουν τον αντίκτυπο, τόσο πολιτικό και επικοινωνιακό, όσο και το μέγεθος της διάσπασης σε απόλυτους αριθμούς.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη και ορισμένες επιλογές του δεν έλειψε. Η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση έδειξε τα δόντια της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέμεινε στη δημιουργία του Πολιτικού Κέντρου και στην εισήγησή του έδωσε έμφαση στη λειτουργία των οργάνων, για την οποία έχει δεχθεί πολλή κριτική έως τώρα. «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία Πολιτικού Κέντρου. Εσείς είστε το Πολιτικό Κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παραγάγουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό», ανέφερε.

Στις τοποθετήσεις των μελών, την πιο σκληρή κριτική άσκησε ο Διονύσης Τεμπονερας, κατ’ αρχάς για το ενδεχόμενο δημιουργίας του άτυπου οργάνου. Εκανε λόγο για παράκεντρα που αντιστρατεύονται τις θεσμοθετημένες δομές συμπληρώνοντας: «”Μα και ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε με το Πολιτικό Κέντρο”, θα αντιτάξει κάποιος. Ισχύει και ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι, πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά». Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως το συνέδριο θα πρέπει να γίνει το αργότερο τον Ιανουάριο, με τον ίδιο να αντιδρά έντονα όταν φέρεται να ακούστηκε από τον Πάνο Ρήγα η πρόταση να είναι διαρκές (με το ίδιο σώμα όπως τον Σεπτέμβριο). Ζήτησε να υπάρξει άμεση καταδίκη από τον πρόεδρο της τοξικότητας και των δημόσιων αντιπαραθέσεων. «Είμαστε κόμμα και όχι καφενείο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Ζαχαριάδης στην εισήγησή του «κάρφωσε» συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και υπάρχουν μέσα στο κόμμα: «Η αποχώρηση των συντρόφων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Εγιναν λάθη, τεράστια λάθη. “Κέρδισαν” οι ακραίοι. Δημιουργήθηκαν διαδικαστικά αδιέξοδα, συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας». Στα λάθη της ηγεσίας φέρεται να αναφέρθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Είμαστε εδώ γιατί επιδιώκουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Εγιναν όμως και λάθος χειρισμοί από την ηγετική ομάδα, ειδικά με το δημοψήφισμα και με την ομιλία και τους χειρισμούς στην Κ.Ε. Στόχος θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων, όχι η συρρίκνωση. Είναι λάθος οι αποχωρήσεις, άρα διαφωνώ με αποστάτες, αποστασία και όσα παρόμοια λέγονται».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ