Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας - Από σήμερα τα ραντεβού για τέταρτη δόση - Ποιους αφορά

 
Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας - Από σήμερα τα ραντεβού για τέταρτη δόση - Ποιους αφορά

Ενημερώθηκε: 20/01/22 - 10:50

Από σήμερα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19, οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η 4η δόση θα χορηγείται 3 μήνες μετά την αναμνηστική δόση (3η δόση) και θα γίνεται με τα εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna. Στοχεύει στη «θωράκιση» αυτών των ατόμων με τη δημιουργία υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα με μεταμόσχευση, σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση, καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνος συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Επίσης την ενεργοποίηση εμβολιαστικών γραμμών για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών σε 26 νησιά της χώρας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πόρο, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμο, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Σίφνο, Παξούς, Ιο, Αμοργό, Σέριφο, Αστυπάλαια, Κάσο, Μεγανήσι και Καστελλόριζο.

Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας

Χωρίς μουσική και όρθιους πελάτες και με περιορισμένο ωράριο θα εξακολουθούν να λειτουργούν έως το τέλος του μηνός τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, μετά και τη νέα παράταση των μέτρων περιορισμού της διασποράς της πανδημίας που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ, παρά τη σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων, οδήγησαν στην απόφαση ότι τα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση καθώς και τα μέτρα που αφορούν τις αθλητικές διοργανώσεις (έως και 10% πληρότητα των κερκίδων στα γήπεδα) θα πρέπει να ισχύσουν έως τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου.