Πάσχα 2017: Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης

Πάσχα 2017: Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης
Ενημερώθηκε: 14/04/17 - 14:29

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, και είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.

Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα;

Οτιδήποτε έχει επικρατήσει σαν παράδοση, πέρα από γευστικό ή εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έχει πάντα και έναν καλά μελετημένο σκοπό. Η μαγειρίτσα λοιπόν προετοιμάζει το έδαφος! Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα... είναι στην ουσία μια γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.

Τι περιλαμβάνει

Η μαγειρίτσα είναι η σούπα που περιλαμβάνει τα εντόσθια και τη συκωταριά (παράδοση ότι δεν πρέπει να μείνει τίποτα από το αρνί του Πάσχα),φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (όχι πάντα), μαρούλι, αυγά, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τα συκώτια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και λίπους. Σημαντικό είναι από την προηγούμενη μέρα να έχουν μπει στο νερό με ξύδι και λεμόνι μέχρι να ασπρίσουν. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών ή ενός μόνο κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει την ποσότητα της χοληστερόλης!

Φυσικά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές μαγειρίτσας. Όπως η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια. Άλλες είναι αυτή με κοτόπουλο, με μοσχάρι, με χοιρινό.

Και μην ξεχνάτε ότι την επόμενη μέρα στο Πασχαλινό τραπέζι περιμένουν το αρνί και το κοκορέτσι, άρα και η προθέρμανση της μαγειρίτσας μπορεί να έχει πιο ελαφριά μορφή!

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς θα είναι ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

ΠΑΣΧΑ 2017: Τα 9 πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα του κόσμου(ΦΩΤΟ)

Πάσχα 2017 - Έθιμα και Παραδόσεις: Γιατί σουβλίζουμε αρνί (ΦΩΤΟ)