Πειρατεία με απαγωγές σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο στο Τόγκο

Ένοπλη επίθεση με απαγωγές σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο στο Τόγκο
Ενημερώθηκε: 04/11/19 - 16:00

Πειρατική επίθεση στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο «ΕLKA Αριστοτέλης», ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να απαχθούν τέσσερα από τα 24 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας υπήκοος.

Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, που έχουν απαχθεί, είναι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρία.

To υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: 

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του. Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας“. 

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε δυο μέρες, αφού ανάλογο περιστατικό συνέβη στα ύδατα του Μπενίν. Το περασμένο Σάββατο, πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο νορβηγικών συμφερόντων, απαγάγοντας εννέα Φιλιππινέζους, μέλη του πληρώματος.