Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων και από τι θα κριθεί

 
Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων και από τι θα κριθεί

Ενημερώθηκε: 24/11/20 - 09:22

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει παράταση μιας τουλάχιστον μιας εβδομάδας στο λοκντάουν (περί τις 7 Δεκεμβρίου) ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ – εκτός μπαρ, κλαμπ) εκφράζουν οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνησης που παραδέχεται ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εκτιμώντας ως «ανεδαφική» τη συζήτηση περί άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξήγησε χθες πως «όταν θα έρθει η ώρα να αρθούν ένα-ένα τα περιοριστικά μέτρα», προσθέτοντας παράλληλα όμως ότι «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα».

Κρίσιμη θεωρείται η βδομάδα που διανύουμε κατά την οποία αναμένονται ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τα οποία θα επιτρέψουν αισιοδοξία για σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και θα ανοίξουν τη συζήτηση για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιστροφή μας στη μερική κανονικότητα είναι η επάρκεια του συστήματος υγείας, η συμμόρφωση όλων στα μέτρα προστασίας, η δυνατότητα μαζικών τεστ και η προοπτική του εμβολίου.

Αυτή τη βδομάδα οι επιστήμονες περιμένουν να δουν μια σταθεροποίηση των επιδημικών δεικτών με την ελπίδα την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει και μια πτώση της καμπύλης της επιδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση από σοβαρά περιστατικά COVID-19 στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί, ακόμα και εάν οι πρώτες ενδείξεις για επιπέδωση της καμπύλης επιβεβαιωθούν.

Μια παράαμετρος που εξετάζεται στην προοπτική άρσης του lockdown είναι η απόδοση του lockdown και η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα τόσο τώρα όσο και στην επόμενη περίοδο αποκλιμάκωσης των μέτρων, όταν αυτή έλθει. Απαιτείται απόλυτη συμμόρφωση από τους πολίτες, αλλά και καλή επιτήρηση της τήρησης των μέτρων από πλευράς πολιτείας. Επιπλέον, η πορεία μας εφεξής θα εξαρτηθεί και από την επάρκεια των τεστ και κυρίως αποτελεσματικών rapid tests που δίνουν τη δυνατότητα για μαζικούς ελέγχους του πληθυσμού.

Στην προσπάθεια επιστροφής στην περίοδο πριν από το δεύτερο lockdown, εχθρός είναι οι καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται σε κλειστούς χώρους, που σημαίνει ότι η διατήρηση της τηλεργασίας είναι στα μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν σε ισχύ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τέλος, σημαντικός παράγων που θα καθορίσει την πορεία μας προς τη μετά COVID-19 εποχή είναι το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμο και σε ποιες ποσότητες, ώστε να εμβολιαστούν αρχικά οι υγειονομικοί και το προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με στόχο να ελαττωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη νόσο.

Στα πρώτα κορωνοχριστούγεννα, απούσα θα είναι και η μουσική, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (για το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς τις 7 Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσει η επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων (μάλλον 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς δε αστερίσκους.

Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια. Προς μεγάλη απογοήτευση του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, ούτε για την πρωτοχρονιάτικη πρόποση θα ανοίξουν τα μπαρ φέτος, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής διασποράς του ιού.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά