Προς άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου

Προς άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου
Ενημερώθηκε: 21/01/21 - 08:32

Η «επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων», σε αντίθεση με «άλλες δραστηριότητες που μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» είπε τες στη Βουλή ο πρωθυπουργός βάζοντας φρένο στα σενάρια για πολλαπλό άνοιγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών, που θα κληθεί να επικαιροποιήσει το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την επόμενη εβδομάδα. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός, με βάση την εβδομαδιαία εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης από τους λοιμωξιολόγους, τη στιγμή που αυξάνεται μέρα με την μέρα και ο αριθμός των πολιτών που προχωρούν σε εμβολιασμό, έχοντας πλέον ξεπεράσει τους 107.335.

Φειδωλοί, άλλωστε, σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης των μέτρων εμφανίζονται και οι ειδικοί, πριν αποτιμήσουν σε έναν πρώτο βαθμό τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Φαίνεται όμως να συναινούν με το άνοιγμα των σχολείων την 1 Φεβρουαρίου

Την ανησυχία του, άλλωστε, για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης δεν έκρυψε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά» δήλωσε σχετικά, ενώ «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία» εκτίμησε ο ίδιος, αναφορικά με τις αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών, καθώς «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε χθες ότι για να προχωρήσουν σε αποφάσεις για περαιτέρω ανοίγματα πρέπει οι ειδικοί να δουν τα δεδομένα 1 έως δύο εβδομάδων.

Την ίδια ώρα, το βαθμό δυσκολίας της εξίσωσης επιστροφής στην κανονικότητα ανεβάζει η προσέλευση του καταναλωτικού κοινού στην αγορά, η οποία είναι, σύμφωνα με το Γ.Γραμματέα Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπολίδη, «εντυπωσιακή». «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι» τόνισε ο κ. Σταμπολίδης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι στο 35% πάνω συγκριτικά με πέρυσι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την τρέχουσα εβδομάδα «καθοριστική για τα επόμενα βήματά μας», κάνοντας λόγο για «έτοιμο σχέδιο» του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή των ειδικών. Στα προς εξέταση από την Επιτροπή ζητήματα έχουν τεθεί:

· η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων

· οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

· το κυνήγι και το ψάρεμα

· η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων

· το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ

Την επικαιροποιημένη επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να αποτυπώσει σήμερα, κατ’ απόκλιση από τη συνήθη διαδικασία λόγω της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ χθες, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώνοντας στις 6 το απόγευμα την κοινή γνώμη για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Πάντως, ο σχετικά περιορισμένος αριθμός νέων κρουσμάτων τη χθεσινή ημέρα, τα οποία ανήλθαν σε 516 ανά την επικράτεια, δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους ειδικούς, κυρίως λόγω της κατανομής του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Παρά τα αυστηρά μέτρα και τους διαρκείς ελέγχους, σε «πορτοκαλί συναγερμό» παραμένει το κέντρο της Αθήνας, όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου εξακολουθεί να είναι υψηλή. Αναλυτικά, τα νέα κρούσματα είχαν ως εξής χθες:

--Κεντρικού Τομέα Αθηνών 69

--Βόρειου Τομέα Αθηνών 36

--Δυτικής Αττικής 17

--Δυτικού Τομέα Αθηνών 22

--Θεσσαλονίκης 43

--Νότιου Τομέα Αθηνών 27

--Πειραιώς 24