Σεισμός Τώρα μεγέθους 6,3 στην περιοχή της Μυτιλήνης

Σεισμός Τώρα μεγέθους 6,3 στην περιοχή της Μυτιλήνης
Ενημερώθηκε: 12/06/17 - 16:57

Σεισμός Μυτιλήνη: Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου.

Έγινε αισθητός στα δύο νησιά και προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους. Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, αλλά εν συνεχεία το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.

H τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού είναι 6,1 Ριχτερ 34 χλμ Νότια -Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται επιφανειακός με εστιακό βάθος 11 χλμ και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ (στις 15.15)

Μιλώντας στον SKAI ο κ. Χουλιάρας είπε ότι ασέτως πόσο ακριβώς ήταν ο σεισμός, λόγω του μικρού εστιακού βάθους (περίπου 10 χλμ) θα έχει καταστροφές. Ευτύχημα βέβαια έιναι ότι έγινε σε θαλλάσια περιοχή.  Οπως είπε η περιοχή είναι σε διέγερση και έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. 

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ο σεισμός δεν προέρχεται από το Ρήγμα της Ανατολίας αλλά από παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας σε άλλες δηλώσεις του είπε ότι οι σεισμολόγοι δεν περίμεναν αυτόν τον σεισμό.

Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στη Λέσβο και είχε μεγάλη διάρκεια. Η Αστυνομία σε Χίο και Μυτιλήνη βρίσκεται σε επιφυλακή αλλά δεν έχουν κλειθεί κάπου για βοήθεια.

Σε Βρισα  και Πλωμαρι υπάρχουν  αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ σπεύδουν οχηματα της Πυροσβεστικής.Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι κλήσεις που δέχονται Πυροσβεστική και Αστυνομία είναι για αναφορά ζημιών και όχι για βοήθεια.

Ο δήμαρχος της Λέσβου κ, Γαληνός είπε σε δηλώσεις του πως «ο σεισμός ήταν δυνατής έντασης. Υπάρχουν κάποια ανησυχητικά μηνύματα από περιοχές του νησιού, Πλωμαρίου και Πολυχνίτου, για σπίτια που έχουν καταρρεύσει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ μεταβάινουν με ελικόπτερο στην Μυτιλήνη.

Ζημιές στη νότια Λέσβο

Ζημιές στη νότια Λέσβο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ισχυρός σεισμος που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Τι έλεγαν οι σεισμολόγοι

Δείτε τι έλεγε για την περιοχή τους σεισμούς που έγιναν και την πρόβλεψη για το μέλλον ο κ. Παπαζάχος. Ηταν 6 Φεβρουαρίου 2017 όταν και έγινε ο τελευταίος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή: