Σχέδιο για συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο από το 2018

 
Σχέδιο για συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο από το 2018

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 13/06/16 - 19:16

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης προετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ώστε το 2018 να γίνει η επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι συμβάσεις θα αφορούν το σύνολο των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς και στα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τους δικαστικούς, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει«μπούσουλα» και για τον ιδιωτικό τομέα.

«Στόχος μας είναι εντός του 2017 να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις και να έχουμε το θεσμικό πλαίσιο και το 2018 να υπογράψουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση του δημοσίου τομέα. Φυσικά, θα είμαστε σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εργασίας, ώστε τα θεσμικά πλαίσια να είναι παράλληλα», δήλωσε στο stokokkino.gr, ο κ. Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με το Έθνος, το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων θα αφορά στον αριθμό των προσλήψεων, στο ύψος των αποδοχών και των επιδομάτων, τα προσόντα διορισμού των νέων υπαλλήλων, ανά κατηγορία και ειδικότητα, το καθεστώς κινητικότητας (αποσπάσεις, μετατάξεις), στη διαμόρφωση των οργανισμών και των νέων οργανογραμμάτων τους, στις άδειες, στη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων κ.λπ.