Σοβαρή κρίση στο Καστελόριζο φοβάται ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου

Σοβαρή κρίση στο Καστελόριζο φοβάται ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου
Ενημερώθηκε: 15/10/18 - 09:45

Σοβαρή κρίση στο Καστελόριζο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ προβλέπει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφορίων της Κύπρου. Ο Ανδρέας Πενταράς μίλησε στο ρωσικό Sputnik και υποστήριξε ότι ακόμη και μέσα σ΄ αυτό το μήνα η Τουρκία ενδέχεται να κάνει πράξη τις απειλές της για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ κι όχι μόνο. Ο Α.Πενταράς προβλέπει ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να κάνει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου. “Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη κρίση καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει”, υποστηρίζει.

Η Κύπρος που δεν έχει στρατιωτικά μέσα για να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα “θα περιοριστεί στην διπλωματία”, λέει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου. Η Κύπρος έχει το πλεονέκτημα των πολλών και μεγάλων εταιρειών ενέργειας που έχουν ήδη επενδύσει και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι χώρες τους θα της υποστηρίξουν έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Το ερώτημα τι θα πράξει η Ελλάδα αν προκληθεί στο Καστελόριζο, έχει τεθεί άπειρες φορές , ειδικά τους τελευταίους μήνες. Μονόδρομος είναι η αντίδρασή της, αφού το Καστελόριζο αποτελεί το “κλειδί” που ανοίγει την πόρτα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, όπως η Ελλάδα επιθυμεί. Η προβολή ισχύος και αποτρεπτικής ικανότητας στο Καστελόριζο μοιάζουν να ΄ναι οι μοναδικές επιλογές για την Αθήνα, αν αποδειχτεί ότι η διπλωματία δεν είναι αρκετή.

Πηγή: militaire.gr