Σοκαριστικές καταγγελίες για βιασμούς και βασανισμούς στην «Κιβωτό του Κόσμου»

 
kivotos-kosmou

Ενημερώθηκε: 18/11/22 - 08:47

Τρεις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης (δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού) σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», στις οποίες μάλιστα εμπλέκεται ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ερευνούν οι αστυνομικές αρχές. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας έπειτα από καταγγελία που διαβιβάστηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το περιεχόμενό της αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Την αρχή έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος πήγε την Τετάρτη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και στην ουσία, όπως ανέφερε, τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του.

Διαφορετικά, τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Ο ίδιος αποκάλυψε στην κατάθεσή του πως και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονται στα δωμάτια τους και τιμωρούνται με άγριους ξυλοδαρμούς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ένας φίλος του εκμυστηρεύθηκε ότι δύο άτομα που κατονόμασε τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του μέχρι που μάτωσε.

Όπως αποκάλυψε ο 19χρονος, το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς είναι ο άνδρας που φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του.

Τόσο το συγκεκριμένο παιδί όσο και τέσσερα ακόμη άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή αναμένεται να κληθούν για κατάθεση τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για παιδιά τα οποία φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου, να μεταφέρθηκαν από τη δομή της Καλαμάτας στην Αθήνα και για ένα μήνα να τους είχαν κλειδωμένους σε δωμάτια και να τους χτυπούσαν καθημερινά, παρουσία του στελέχους που καταγγέλλεται.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ακόμα ότι εις βάρος του ίδιου προσώπου έχει υποβληθεί μία ακόμα καταγγελία για περιστατικό που φέρεται να έχει λάβει χώρα, και αυτό το 2021, σε δομή της «Κιβωτού» στη Χίο. Το περιστατικό έγινε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί. Μπαίνοντας σε δωμάτιο είχε εντοπίσει άθελά του το καταγγελλόμενο στέλεχος της ΜΚΟ να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία. Οταν ωστόσο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει. Το συμβάν θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Όλα ξεκίνησαν μετά από αναφορά του «Συνηγόρου του Πολίτη» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου διαβιβάστηκαν οι σχετικές καταγγελίες.

«Είμαστε ανεξάρτητη αρχή και δεν τοποθετούμαστε δημόσια για υπόθεσεις που έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης», είναι η επίσημη απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες από μία σχετικές καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία του Συνήγορου του Πολίτη έχουν φτάσει αναφορές από αρκετά άτομα τα οποία καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα διαφόρων, παρανόμων συμπεριφορών οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο αδίκημα.

Οι καταγγέλλοντες έχουν δώσει καταθέσεις και το ζήτημα αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρό με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί η Εισαγγελία.

Η ίδια πάντως η «Κιβωτός του Κόσμου» σε ανακοίνωσή της δήλωσε άγνοια για τα παραπάνω και ότι είναι πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει διάταξη δυνάμει της οποίας επρόκειτο να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου» κτίριο που είχε υπό την ιδιοκτησία του ο ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας είχαν δει πληροφορίες για ξυλοδαρμό αγοριού που φιλοξενείτο σε δομή της «Κιβωτού» στον Βόλο, ενώ σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της δομής στη Χίο είχαν φιλοξενηθεί στον τοπικό Τύπο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ