SOS από τον καταυλισμό της Μόριας - Σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης

 
SOS από τον καταυλισμό της Μόριας - Σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης

Ενημερώθηκε: 19/09/18 - 10:19

Oi καταγγελίες των “Γιατρών χωρίς σύνορα”, όπως και άλλες καταγγελίες φορέων, οργανώσεων περιγράφουν μια κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στη Μόρια, όπου ζουν οι 9.000 από τις 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι 3.000 ατόμων και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί κυρίως άνδρες.

Όμως αυτή τη στιγμή, αντί να φιλοξενεί 3.000 άνδρες, φιλοξενεί 9.000 ανθρώπους εκ των οποίων το ένα τρίτο και ίσως παραπάνω είναι κυρίως παιδιά, σε συνθήκες πολύ φτωχής υγιεινής, πέραν του συνωστισμού.

Την ίδια ώρα εικόνες ντροπής κάνουν το γύρω του κόσμου με συνεχή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Το τελεσίγραφο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που προειδοποιεί με «λουκέτο» στην συγκεκριμένη δομή, αν δεν διευθετηθούν κάποια ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας παραμένει αναπάντητο από τις αρμόδιες Αρχές, την ώρα που οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί συνεχίζονται.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό news24/7, επεσήμανε πως «η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας», και πρόσθεσε πως «μέχρι το τέλος της εβδομάδας τελειώνουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το βιολογικό καθαρισμό».

Την ίδια ώρα, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζουν πως ο καταυλισμός στη Μόρια βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης, σε ό,τι αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Απευθύνουν μάλιστα έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και προσθέτουν: « Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

«Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας»

Ακόμη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι: «Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες».

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έρχεται να προστεθεί και η τρομερή καθυστέρηση που σημειώνεται στη διαδικασία του ασύλου. Κάποιος που φτάνει στο νησί μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ακόμη και πάνω από τέσσερις μήνες για να περάσει από την λεγόμενη αξιολόγηση ευπάθειας, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ευάλωτο άνθρωπο.

Σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν με όποιον τρόπο μπορούν και με ελάχιστη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες μέσα στη Μόρια. Οι περισσότεροι έχουν πάρει ημερομηνία εξέτασης ασύλου για τέλη του 2019 και μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, δεν τούς επιτρέπεται να φύγουν από το νησί και η μόνη επιλογή που έχουν είναι να μείνουν στη Μόρια, σε αυτές τις συνθήκες.

Στη Σάμο συγκεντρώνουν υπογραφές για να κλείσει το hot spt

Στη Σάμο συγκεντρώνουν υπογραφές από την Τρίτη προκειμένου να κλείσει το κέντρο υποδοχής στο Βαθύ στο οποίο βρίσκονται 4.000 αιτούντες άσυλο ενώ οι εγκαταστάσεις του είναι για 650 άτομα.

Στο κείμενο που υπογράφει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζει ότι «τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν! Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».