Σπείρα εξαπάτησε πολίτες που πωλούσαν απο φορτηγά και σκάφη μέχρι κλιματιστικά στο διαδίκτυο

 
Σπείρα εξαπάτησε πολίτες που πωλούσαν απο φορτηγά και σκάφη μέχρι κλιματιστικά στο διαδίκτυο

Ενημερώθηκε: 15/07/16 - 17:07

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν πολίτες εμφανιζόμενοι ως υποψήφιοι αγοραστές σε πωλήσεις αντικειμένων μεγάλης αξίας μέσω αγγελιών που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Συνελήφθησαν στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, δύο Έλληνες ηλικίας 37 και 45 ετών και ένας 36χρονος Αλβανός, μέλη της σπείρας.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας και της απάτης καθώς και για παράβαση των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και προσποιούμενοι τους υποψήφιους αγοραστές εμπορευμάτων μεγάλης αξίας (σκάφη, φορτηγά αυτοκίνητα, κλιματιστικά κλπ) που εντόπιζαν σε αγγελίες του διαδικτύου, εξαπατούσαν τους πωλητές, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο οικονομικό όφελος.

Συγκεκριμένα, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους πωλητές, στους οποίους συστήνονταν με ψευδή στοιχεία και στη συνέχεια συμφωνούσαν για την αγορά των προς πώληση αντικειμένων, πείθοντάς τους ότι θα εμβάσουν το τίμημα για την αγορά, μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Ακολούθως απέστελλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστά αποδεικτικά καταθέσεων, παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο τους πωλητές, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί τρεις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι δράστες ακολούθησαν την προαναφερόμενη μεθοδολογία. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δραστηριότητα της ανέρχεται στο ποσό των 16.300 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.