Στα χρόνια της κρίσης πίνουμε λιγότερο - 50% κάτω η κατανάλωση αλκοολούχων

 
Στα χρόνια της κρίσης πίνουμε λιγότερο - 50% κάτω η κατανάλωση αλκοολούχων

Ενημερώθηκε: 14/02/18 - 14:24

Πτώση 50% καταγράφει από το 2009 μέχρι το 2016 η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην χώρας μας, ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών αλλά και της των αυξήσεων στους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση καθώς ο κλάδος συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποστηρίζει περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.Επίσης, στην μελέτη αναφέρεται πως η αύξηση των φόρων στα αλκοολούχα ποτά ενισχύει τα κίνητρα για διασυνοριακές αγορές από γειτονικές χώρες, στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλότεροι συντελεστές ΕΦΚ και δίνει ώθηση στη διεξαγωγή λαθρεμπορίου και νοθείας, με αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Όπως προκύπτει η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα. Ειδικότερα ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά είναι κατά 40% υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της γειτονικής Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚ αλκοολούχων στην Ελλάδα είναι κατά 4,5 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και FYROM