Στη «μάχη του ρουκετοπόλεμου» στη Χιο και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ

Στη «μάχη του ρουκετοπόλεμου» στη Χιο και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ
Ενημερώθηκε: 15/04/17 - 21:02

Για άλλη μια χρονιά προετοιμάζονται να ζήσουν το πασχαλινό έθιμο του «ρουκετοπόλεμου» στη Χίο μετά το διάλλειμμα της περσινής χρονιάς, με τους «ρουκετατζήδες» να λαμβάνουν «θέσεις μάχης» με ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να δίνουν μια διαφορετική μάχη...

Οι «ρουκετατζήδες» μαζί με πολλές εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου παρήλασαν αργά σήμερα το απόγευμα παίρνοντας θέσεις «μάχης» προς τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, στέλνοντας μήνυμα πως το φαντασμαγορικό έθιμο θα πραγματοποιηθεί.

Η παρέλαση -πορεία διαμαρτυρίας με γαίδουράκια και σημαίες και ομοιώματα ρουκετών ήταν κοινή για τους «αντιμαχόμενους» ενορίτες που δεν έπαυαν να φωνάζουν ο ένα στον άλλον πειράγματα μέχρις ότου οι δρόμοι τους χώρισαν.

Επικεφαλής των «ρουκετατζήδων» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς με το μισό σχεδόν δημοτικό συμβούλιο Χίου και τον πρόεδρό του Γιάννη Γεωργιάδη. Παρών στην παρέλαση - πορεία και ο διάσημος αστροφυσικός από τον Βροντάδο της Χίου Σταμάτης Κριμιζής που δήλωσε θιασώτης του εθίμου.

Η παρουσία της Αστυνομίας έντονη αλλά διακριτική ενώ τα σπίτια όσων αντιδρούν στο έθιμο και έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα εναντίον του ήταν ακάλυπτα αφού παρά τις προσπάθειες αρνήθηκαν να δεχθούν τη λήψη μέτρων προστασίας.

Η συνέχεια θα δοθεί μετά τις 10 το βράδυ όταν και θα επιχειρηθεί η μεταφορά ρουκετών στους χώρους ρίψης και η δοκιμαστική ρίψη τους. Τότε θα φανεί και ο αστυνομικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του εθίμου.

Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα 2017: Το Άγιο Φως στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάσχα 2017: Οι πρώτες εικόνες από την τελετή αφής του Αγίου Φωτός (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάσχα 2017: Άγνωστο αν θα γίνει ο "ρουκετοπόλεμος" στη Χίο