Στο «κόκκινο« η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

 Στο «κόκκινο« η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
Ενημερώθηκε: 12/06/19 - 12:09

Παραβιάσεις Αιγαίο: Μπαράζ παραβιάσεων και μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά τις δύο τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της τακτικής της υπόμνησης των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο ευρύτερα αλλά και θέλοντας να έχει εικόνα της ανάπτυξης του ελληνικού στόλου και της διασποράς του στο πλαίσιο της άσκησής του, «Καταιγίς 2019».

Τις 99 έφτασαν χτες οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με την προκλητικότητα της Άγκυρας να είναι στο «κόκκινο». Επιπλέον, σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Οι 46 παραβιάσεις έγιναν από τα 12 F-16 και 53 παραβιάσεις από έξι κατασκοπευτικά CN-235 της Τουρκίας.

Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από την Κίναρο, στις 9.34 στα 27.000 πόδια, στις 18.05 πάνω από το Φαρμακονήσι στα 24.000 πόδια, στις 18.11 πάνω από τους Αρκιούς στα 22.000 πόδια, στις 18.18 πάνω από το Φαρμακονήσι στα 24.500 πόδια και πάνω από τους Λειψούς στα 22.000 πόδια.

Την Δευτέρα  προχώρησαν σε 82 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι παραβιάσεις γίνονται από τουρκικά αεροσκάφη τύπου CN-235 τα οποία εισέρχονται στο Αιγαίο χωρίς άδεια και δίχως να έχουν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές εκτελούν πτήσεις σε μεγάλο ύψος από το βορειότερο μέχρι το νοτιοανατολικότερο σημείο του FIR Αθηνών παρακολουθώντας τα στρατιωτικά γυμνάσια που εκτελούνται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Από προχτές Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Καταιγίδα» στην οποία συμμετέχουν περίπου 60 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, από φρεγάτες και υποβρύχια μέχρι κανονιοφόροι, αρματαγωγά, περιπολικά, ναρκοθηρευτικά, βοηθητικά και πλοία γενικής υποστήριξης.

Τα τουρκικά CN-235 -αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ή αλλιώς κατασκοπευτικά- παρακολουθούν από πολύ κοντά τη μεγάλη άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καταγράφοντας συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών πολεμικών πλοίων, αποτυπώνοντας κινήσεις και σενάρια των παιγνίων ακόμη και τις εκπομπές των ραντάρ.

Για τους Τούρκους η άσκηση «Καταιγίδα» είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας, τις τακτικές αντίδρασης και τη γενικότερη συμπεριφορά των κύριων μονάδων του ελληνικού στόλου αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων που αποτελούν τη δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού.