Στο νεκροτομείο η επόμενη πράξη της εθνικής τραγωδίας

 
Στο νεκροτομείο η επόμενη πράξη της εθνικής τραγωδίας

Ενημερώθηκε: 26/07/18 - 14:38

Στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών παίζεται από το πρωί η επόμενη πράξη της εθνικής τραγωδίας. Εκεί, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί όπου σήμερα και αύριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ η Πυροσβεστική έχει ζητήσει από τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται για να ενημερωθούν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Με ταχείς ρυθμούς το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης των απανθρακωμένων σωμάτων

Παρά τις τρομερές τεχνικές δυσκολίες που περιλαμβάνει η διαδικασία ταυτοποίησης των απανθρακωμένων πτωμάτων, οι ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει από σήμερα το πρωί τις νεκροτομές, με σκοπό να έχουν τελειώσει μέχρι το Σάββατο.

Η διαδικασία θα λάβει χώρα στο Γουδί, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αποφασίστηκε όπου θα βρεθούν και οι συγγενείς των θυμάτων για να δώσουν δείγμα DNA. Τα δείγματα DNA -των νεκρών και των συγγενών τους- θα παραλάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και θα πάνε στο εργαστήριο της αστυνομίας. Από σήμερα το πρωί έχουν ξεκινήσει οι νεκροτομές με γρήγορους ρυθμούς, που στη γλώσσα των ιατροδικαστών σημαίνει 10-15 την ημέρα τουλάχιστον.

γ

Τα βήματα 

Ξεκίνησε από το Σχιστό η διαδικασία αναγνώρισης σε όσα θύματα δεν ήταν απανθρακωμένα, μία διαδικασία εύκολη σχετικά που ολοκληρώθηκε γρήγορα, αφού γίνεται με φωτογραφίες ή με οδοντιατρική εξέταση.

Για τις νεκροτομές-νεκροψίες και ταυτοποιήσεις των ανθρώπων που κάηκαν στη φωτιά συνεργάζονται οι οδοντίατροι με τους ιατροδικαστές και τους εγκληματολόγους.

Οι οδοντίατροι θα κάνουν την οδοντιατρική εξέταση, μια εξέταση που, παρ' όλο που είναι γρήγορη στην ταυτοποίηση, προϋποθέτει την ύπαρξη πανοραμικής ακτινογραφίας που σπάνια έχουμε στη διάθεσή μας, λέει o Δρ. Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση του DNA των πτωμάτων και παράλληλα καλούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων για να δώσουν δείγμα του δικού τους DNA και να προχωρήσει η ταυτοποίηση συγκρίνοντας τα DNA θυμάτων και των οικογενειών τους.

Ο τρόπος λήψης δείγματος DNA από τα απανθρακωμένα σώματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος, αναφέρει ο ίδιος. Δεδομένου ότι έχουν χαθεί όλα τα μαλακά μόρια, δηλαδή ο μυϊκός ιστός, και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, συνήθως παίρνουμε τμήμα του μηριαίου οστού ή, αν έχει θρυμματιστεί, κάποιου μεγάλου οστού. Ακόμα και στα θύματα που βρέθηκαν σφιχταγκαλιασμένα δεν υπάρχει πρόβλημα αφού παίρνουμε από το οστό, σημειώνει.

Για τους ιατροδικαστές -εξηγεί- κάποιες πληροφορίες που αξιοποιούνται από τις αρχές, όπως ένα πτώμα που βρέθηκε δίπλα σε ένα αυτοκίνητο με τον τάδε αριθμό κυκλοφορίας ή έφερε ταυτότητα με τον τάδε αριθμό, είναι δευτερεύουσας σημασίας. «Υποχρεωτικά προχωράμε σε εξέταση του DNA. Σε κάθε περίπτωση στην απανθράκωση γίνεται DNA, αφού τα μόνα που μπορούμε να προσδιορίσουμε είναι, για παράδειγμα, το φύλο, το ύψος».

Τα δείγματα DNA -των νεκρών και των συγγενών τους - θα παραλάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και θα πάνε στο εργαστήριο της αστυνομίας. Από σήμερα ξεκινούν οι νεκροτομές με γρήγορους ρυθμούς, που στη γλώσσα των ιατροδικαστών σημαίνει 10-15 την ημέρα τουλάχιστον. Με ασφάλεια, λέει ο δρ Λέων, να μη γίνουν λάθη, με σιγουριά.

N

Οι ιατροδικαστές θα... τρέξουν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες της νεκροτομής, νεκροψίας και ταυτοποίησης. Ωστόσο η δουλειά είναι αρκετή. «Εχουμε μπροστά μας 68 σορούς. Θα κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο» λέει ο Ν. Καλογριάς. «Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο Ν. Καρακούκης. Αλλά χρειάζεται προσοχή, «δεν πρέπει να γίνει υπό την πίεση του χρόνου. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς» τονίζει ο Ν. Καλογριάς.

Δεν αντέχουν ούτε οι ιατροδικαστές

Εικόνα «μαζικής καταστροφής», «πρωτόγνωρη», «δύσκολη, με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες, και η αναγνώριση που είναι ακόμη πιο δύσκολη». Αυτή είναι η εικόνα με τα σώματα των νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι που αντίκρισαν οι πλέον εξειδικευμένοι και εξοικειωμένοι με τον θάνατο ιατροδικαστές, που όμως, απ' ό,τι λένε, ούτε οι ίδιοι «δεν αντέχουν».

«Μαζική καταστροφή». Με τις δύο αυτές λέξεις περιέγραψε την εικόνα ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. «Συλλυπητήρια και αμέριστη συμπάθεια στις οικογένειες. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με τον θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά», λέει ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας.

Τα περισσότερα θύματα της πυρκαγιάς κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα, λέει ο Ν. Καρακούκης. «Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε “πρώτη φορά συνέβη”. Αυτή τη φορά όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα» συμπληρώνει ο Ηλ. Μπογιώκας. «Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας» προσθέτει.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς συμμετέχει και αυτός στη νεκροτομή-νεκροψία και ταυτοποίηση των θυμάτων της φωτιάς. «Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Μόλις ταυτοποιούνται οι σοροί θα παραδίνονται στους συγγενείς. Να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων», εξηγεί.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών