Σοβαρά επεισόδια βανδαλισμού σημειώθηκαν από αγνώστους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Νάξου, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που φιλοξενεί περίπου 300 μαθητές. Το θλιβερό περιστατικό έφερε στο φως ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Καστελλάνος, ο οποίος μέσα από μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στο Facebook εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η επίθεση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια φθορά σε δημόσια περιουσία, αλλά μια ευθεία βολή ενάντια στις ίδιες τις αξίες της μάθησης και της διαπαιδαγώγησης, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα όσους πασχίζουν καθημερινά για το μέλλον των παιδιών.
Ο κ. Καστελλάνος, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε μορφή βίας, υπογράμμισε ότι τέτοιες κακόβουλες ενέργειες δεν αποτελούν πράξεις ελευθερίας ή κοινωνικής διαμαρτυρίας, αλλά καθαρή έλλειψη παιδείας και περιφρόνηση προς το κοινό καλό.
Ενώ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των Αρχών για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπαιτίων, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα δεν είναι η αποκατάσταση των υλικών ζημιών –οι οποίες με συλλογική προσπάθεια θα διορθωθούν– αλλά η επιστροφή του χαμένου σεβασμού προς την εκπαιδευτική κοινότητα, τη δημόσια περιουσία και, κυρίως, προς τους ίδιους τους μαθητές.