Ο απολογισμός στα Βορίζια Ηρακλείου μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών είναι δύο νεκροί, ένας 39χρονος πατέρας πέντε παιδιών και μία 56χρονη νοσοκόμα, η οποία είχε βρεθεί στο χωριό, προκειμένου να τελέσει μνημόσυνο στον πατέρα της και εντελώς τυχαία βρέθηκε εν μέσω πυρών και τραυματίστηκε θανάσιμα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η διαμάχη τους αφορούσε κάποια βοσκοτόπια, μία υπόθεση ζωοκλοπής και το μαχαίρωμα ενός νεαρού, ενώ υπήρχε και ιστορικό με ανταλλαγή πυροβολισμών πέρσι το καλοκαίρι. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 39χρονος.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό που έχει συμβεί δεν αποτελεί βεντέτα, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για το ξέσπασμα μίας. Πρόκειται για δολοφονική ενέργεια, καθώς η βεντέτα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: γίνεται από άτομο σε άτομο και για συγκεκριμένο λόγο — συνήθως ως απάντηση σε προηγούμενη δολοφονία — και όχι για μια αγοραπωλησία ακινήτου. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται ποτέ πισώπλατα ούτε στρέφεται εναντίον γυναικών.

Οι τελευταίες στιγμές και ο φόβος για νέα επεισόδια
Στο χωριό υπάρχουν δύο διακριτές γειτονιές και η αφορμή για να ξεκινήσει το κακό ήταν η ανέγερση ενός σπιτιού. Από την έκρηξη και μετά ξεκίνησε η ένταση με τα νεαρά μέλη των δύο οικογενιών να παίρνουν τα όπλα το Σάββατο και να ανταλλάσουν πυροβολισμούς μέσα στο χωριό.
Από τη μία πλευρά ήταν δύο ζευγάρια αδελφών, από τη μια οικογένεια που είχε αγοράσει το επίμαχο σπίτι, οι οποίοι φέρονται να άνοιξαν πυρ σε βάρος των κατοικιών της οικογένειας του 39χρονου.
Από την άλλη πλευρά ο 39χρονος φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να πήρε το αυτοκίνητό του μαζί με έναν συγγενή του, ο οποίος και αυτός ακολούθησε με το δικό του όχημα. Πέρασαν στη γειτονιά της αντίπαλης οικογένειας και εν κινήσει άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας δύο άτομα.

Υπήρξε απάντηση και ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των δύο πλευρών. Σε εκείνο το σημείο ο 39χρονος φέρεται να δέχτηκε τέσσερις σφαίρες από δύο διαφορετικά όπλα σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.
Το ΕΚΑΒ αδυνατούσε να προσεγγίσει στο σημείο. Έμεινε εκτός του χωριού για πάρα πολλές ώρες καθότι η Ελληνική Αστυνομία δεν άφηνε να περάσουν τα ασθενοφόρα, καθώς τα πυρά έπεφταν βροχή.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών των δύο αδερφών της οικογένειας που είχε αγοράσει αυτό το σπίτι, φέρονται να είχαν εγκλωβιστεί και αστυνομικοί μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό, ενώ κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν με τα αγροτικά να μαζέψουν όσους είχαν τραυματιστεί είτε από σφαίρες είτε από θραύσματα και να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία.
Χθες το βράδυ διαδραματίστηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, καθώς παραδόθηκε στην οικογένειά του 39χρονου η σορός του, προκειμένου να γίνει η παραδοσιακή ολονύχτια, ενώ ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να περιφρουρήσουν την ευρύτερη περιοχή στα Βορίζια.
Αγωνία για την κηδεία και την επόμενη μέρα στο χωριό
Σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 αναμένεται η τέλεση της κηδείας του 39χρονου με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πολύ αυστηρά για να μην υπάρξει συνέχεια.
Η πομπή θα περάσει μέσα από την γειτονιά της αντίπαλης οικογένειας, οπότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί.
Μέχρι στιγμής έχουν ερευνηθεί 18 κατοικίες, ενώ οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν σε αποθήκες, φαράγγια και ποιμνιοστάσια — χώρους που ενδέχεται να λειτουργούν ως κρυψώνες.
Από τη στιγμή που δεν έχουν βρεθεί τα όπλα τα οποία ταιριάζουν με τα φυσίγγια που βρέθηκαν στο σημείο, είναι φανερό πως όσοι ενδεχομένως εμπλέκονται δεν έχουν ακόμη αφοπλιστεί. Επίσης, δεν έχουν εντοπιστεί τρεις από αυτούς. Πρόκειται για δύο αδέλφια από τη μία πλευρά, ενώ αναζητείται και ένας ακόμη από την πλευρά του 39χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του.
Σημειώνεται πως ο γιος της 56χρονης που έχασε τη ζωή της βρίσκεται ανάμεσα στα άτομα που εμπλέκονται και αναζητείται. Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και από κοινού, ενώ στην ευρύτερη δικογραφία συγκαταλέγονται κατηγορίες για παράβαση περί όπλων, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης περιουσίας.
Τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, νηπιαγωγεία) στα Βορίζια και στο Ζαρό θα είναι κλειστά σήμερα, ενώ στην περιοχή αναμένονται παιδοψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τη στήριξη των μαθητών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων στο ΕΡΤnews, οι ντόπιοι άκουσαν τους πυροβολισμούς, ωστόσο δεν τους έκανε εντύπωση και στη συνέχεια κατάλαβαν την έκταση των γεγονότων.
Σχετικά με την βομβιστική επίθεση, δεν προκύπτει από την Ελληνική Αστυνομία ότι την έκανε ο 39χρονος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκλιπών έλειπε από το χωριό εκείνη τη μέρα, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί το ποιος τελικά έβαλε τη βόμβα.
Δήμαρχος Ηρακλείου στο ΕΡΤnews: Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει δράση – Όποιος γνωρίζει θα πρέπει να τεθεί στη διάθεση των Αρχών
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Αλέξης Καλοκαιρινός, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews, αναφέροντας πως «έχουμε ένα επεισόδιο το οποίο μπορεί με χρονική υστέρηση να αποκτήσει συνέχεια, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και με αποφασιστικότητα».
Υπογράμμισε πως ο απόλυτος αφοπλισμός πρέπει να αποτελέσει πρωτίστως απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. «Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει δράση και φαίνεται ότι υπάρχει μια υστέρηση (στον έλεγχο της οπλοκατοχής) η οποία οδηγεί σε μία διαιώνιση την οποία δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε» συμπλήρωσε.
«Πρέπει όλη την παραβατικότητα να τη στηλιτεύσουμε και να συνεχίσουμε και να μη σωπάσουμε την επόμενη στιγμή. Και βεβαίως πρέπει να υποχωρήσει ο φόβος, ο οποίος είναι πιο έντονος στις τοπικές κοινωνίες» τόνισε.
«Όποιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα θα πρέπει να τεθεί στη διάθεση των Αρχών. Αλλά και οι Αρχές θα πρέπει να είναι πρόθυμες να αντλήσουν και να αξιοποιήσουν την πληροφορία αυτή» κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ