Συντριβή «Αντόνοφ»: Σε εξέλιξη οι προσπάθειες καθαρισμού του χώρου

 
Πτώση Αντόνοφ

Ενημερώθηκε: 18/07/22 - 07:53

Συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από το σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov, το βράδυ του Σαββάτου. Στη διάρκεια της νύχτας το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε με τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ασφαλείς δίοδοι, ώστε να προσεγγίσουν την περιοχή.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να παραμένει σε ισχύ μέχρι νεοτέρας η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας ο γγ του Δήμου Παγγαίου κ. Καλλινικίδης δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και σοκαριστική κατάσταση η πτώση ενός αεροπλάνου και μάλιστα με πυρομαχικά.

Τόνισε ότι πρώτο μέλημα των ανθρώπων του δήμου ήταν μην προσεγγίσει ο κόσμος το σημείο που έπεσε το αεροσκάφος.

Όπως είπε, στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η εκκαθάριση περιοχής που έχει πρόβλημα ο ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να υπάρχει ηλεκτροδότηση σε δύο οικισμούς.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ανασύρθηκαν οι οκτώ σοροί των Ουκρανών που επέβαιναν στο αεροσκάφος Antonov. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Nοσοκομείο Κομοτηνής για να υποβληθούν σε ιατροδικαστική εξέταση, ενώ στη συνέχεια θα παραδοθούν στις ουκρανικές αρχές.

Εξάλλου, φαίνεται πως έχει βρεθεί και αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους, που γεννά την ελπίδα ότι θα δώσει απαντήσεις στις αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους σαν φλεγόμενη μπάλα.

Καμία επικίνδυνη ουσία

Την ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, αποκατέστησε το πόρισμα των ειδικών, καθώς δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνδρομή 30 πυροσβεστών επιχειρούσαν χθες για τη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου.

Παράλληλα με τις εργασίες απολύμανσης, το βάρος των ερευνών επικεντρώνεται τώρα στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης, καθώς το αεροσκάφος εμφάνισε μηχανική βλάβη στον αέρα και πετούσε φλεγόμενο και σε μικρό ύψος πάνω από παραθεριστικές περιοχές του νομού Καβάλας, πριν τελικά καταπέσει. Μάλιστα, από τη στιγμή που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο έως και τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ μεσολάβησαν 38 λεπτά, χρονικό διάστημα που θα ερευνηθεί ενδελεχώς ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Επιβοηθητικό των ερευνών αποτελεί το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους, από το οποίο οι εμπειρογνώμονες να αναλύσουν τις καταγραφές εκείνων των στιγμών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ