Συντριβή Antonov: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους - Σε εξέλιξη οι προσπάθειες καθαρισμού του χώρου

 
ερευνες συντριβη αεροσκαφους

Ενημερώθηκε: 18/07/22 - 10:58

Σε διάβημα προς τη Σερβία προχωράει η Αθήνα για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους Antonov το οποίο έπεσε κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την Σερβία για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες ώρες μετά την πτώση του Antonov υπήρχε σύγχυση τόσο για το φορτίο του αεροσκάφους, όσο και για τον τελικό προορισμό του.

Αποτέλεσμα ήταν να εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το σημείο που συνετρίβη για αρκετές ώρες και να σταματήσει η επιχείρηση της Πυροσβεστικής λόγω φόβων ότι το αεροσκάφος μετέφερε επικίνδυνο φορτίο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε μια άγνωστη λευκή ουσία που βρέθηκε .πέριξ του μοιραίου αεροσκάφους.

Στην περιοχή των Αντιφιλίππιων βρέθηκαν και στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή.

Τελικά, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο δήμαρχος Παγγαίου όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής και πηγές από τον Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ., δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το αεροσκάφος μετέφερε τοξικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνδρομή 30 πυροσβεστών επιχειρούσαν χθες για τη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου.

Παράλληλα με τις εργασίες απολύμανσης, το βάρος των ερευνών επικεντρώνεται τώρα στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης, καθώς το αεροσκάφος εμφάνισε μηχανική βλάβη στον αέρα και πετούσε φλεγόμενο και σε μικρό ύψος πάνω από παραθεριστικές περιοχές του νομού Καβάλας, πριν τελικά καταπέσει. Μάλιστα, από τη στιγμή που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο έως και τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ μεσολάβησαν 38 λεπτά, χρονικό διάστημα που θα ερευνηθεί ενδελεχώς ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Επιβοηθητικό των ερευνών αποτελεί το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους, από το οποίο οι εμπειρογνώμονες να αναλύσουν τις καταγραφές εκείνων των στιγμών.

Τα πυρομαχικά που μετέφερε το Antonov

Σημειώνεται ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου) ότι το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

-- εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

-- εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και

-- φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Στην περιοχή, τώρα, βρίσκονται στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της εξουδετέρωσης των πυρομαχικών που έχουν εκτοξευτεί σε μεγάλη εμβέλεια μακριά από το αεροσκάφος. Το έργο αυτό αναμένεται να λάβει αρκετές μέρες και γι’ αυτό θα παραμείνει στην περιοχή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες καθαρισμού του χώρου

Συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από το σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov, το βράδυ του Σαββάτου. Στη διάρκεια της νύχτας το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε με τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ασφαλείς δίοδοι, ώστε να προσεγγίσουν την περιοχή.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να παραμένει σε ισχύ μέχρι νεοτέρας η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας ο γγ του Δήμου Παγγαίου κ. Καλλινικίδης δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και σοκαριστική κατάσταση η πτώση ενός αεροπλάνου και μάλιστα με πυρομαχικά.

Τόνισε ότι πρώτο μέλημα των ανθρώπων του δήμου ήταν μην προσεγγίσει ο κόσμος το σημείο που έπεσε το αεροσκάφος.

Όπως είπε, στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η εκκαθάριση περιοχής που έχει πρόβλημα ο ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να υπάρχει ηλεκτροδότηση σε δύο οικισμούς.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ανασύρθηκαν οι οκτώ σοροί των Ουκρανών που επέβαιναν στο αεροσκάφος Antonov. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Nοσοκομείο Κομοτηνής για να υποβληθούν σε ιατροδικαστική εξέταση, ενώ στη συνέχεια θα παραδοθούν στις ουκρανικές αρχές.

Εξάλλου, φαίνεται πως έχει βρεθεί και αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους, που γεννά την ελπίδα ότι θα δώσει απαντήσεις στις αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους σαν φλεγόμενη μπάλα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ