Θαλάσσιος καπνός σκέπασε τις Κυκλάδες - Απίστευτες και εντυπωσιακές εικόνες (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

 
Θαλάσσιος καπνός σκέπασε τις Κυκλάδες - Απίστευτες και εντυπωσιακές εικόνες (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 06/11/21 - 09:24

Τοπίο στην ομίχλη από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων που τα κάλυψε ...θαλάσσιος καπνός. Οι εικόνες απίστευτες και εντυπωσιακές. Δεν έλειψαν όμως και τα προβλήματα.

Συγκεκριμένεα, δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι της Σύρου. Όσο μπορούσαν τέλος πάντων να… δουν εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που εξαφάνισε την Ερμούπολη και τα χωριά. Η Σύρος ξύπνησε σε ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης να έχει σκεπάσει πολλά σημεία του νησιού.

Αφού πέρασε και “εξαφάνισε” την Σύρο, την Τήνο, την Σαντορίνη και άλλα κυκλαδίτικα νησιά, το μεσημέρι της Παρασκευής έφτασε και στην Πάρο.

Ξαφνικά μέσα σε 15 λεπτά η ομίχλη είχε καταπιεί όλο το δυτικό τμήμα της Πάρου και μαζί και το λιμάνι. Άρχισαν να “εξαφανίζονται” το λιμάνι, ο μύλος, το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και όλη η παραλιακή οδός, δημιουργώντας μια απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Στην Σύρο, δυο μικρά σκάφη, τα οποία είχαν απωλέσει τον προσανατολισμό τους, με συνδρομή περιπολικού σκάφους του Λιμενικού κατέπλευσαν και προσέδεσαν ασφαλώς στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Σιγά σιγά τα καράβια ξεπρόβαλαν μέσα από την πυκνή ομίχλη που σκέπασε το νησί και ήρθαν να αφήσουν και να πάρουν κόσμο. Παρόμοια ήταν η εικόνα στην Σέριφο.

Η ομίχλη ήταν έντονη και σε περιοχές της Αττικής. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκάλεσε προβλήματα σε δύο πτήσεις με προορισμό την Αθήνα, που τελικώς προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια. Πρόκειται για τις πτήσεις Ζυρίχη - Αθήνα και Μυτιλήνη – Αθήνα, οι οποίες προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, αντιστοίχως. Εν τω μεταξύ, το Αιγαίο «κρύφτηκε» από το φαινόμενο “Sea Smoke”.

Σύμφωνα με το forecastweather.gr, είναι ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο ονομάζεται «sea smoke» (θαλάσσιος καπνός). Πρόκειται για ειδικό τύπο ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς, που δημιουργείται εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς της εξωτερικής θερμοκρασίας σε σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας. Συγκεκριμένα, ο θαλάσσιος αυτός καπνός σχηματίζεται όταν πολύ ψυχρός αέρας εισβάλει απότομα πάνω από πολύ θερμότερη θαλάσσια επιφάνεια. Οι υδρατμοί ψύχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του νερού για περισσότερη ώρα, κάνοντας τη θάλασσα να μοιάζει σαν καζάνι που βράζει…