Θεσσαλία - Κακοκαιρία «Daniel»: Από 300 έως 500 ευρώ η επιδότηση προσωρινής στέγασης – Ποια είναι η διαδικασία

 
plimira_trikala

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 16/09/23 - 19:15

Μετά τη χθεσινή καταβολή των 25 εκατομμμυρίων ευρώ συνεχίζεται η διαδικασία των αποζημιώσεων, είπε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα. Μέλημα μας να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και στις αποζημιώσες, πρόσθεσε.

Μέχρι το μεσημέρι σημέρι στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής είχαν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις καθώς και 4.262 προσωρινές, σύμφωνα με τον υφυπουργό,

Με το τέλος της ημέρας οι αυτοψίες θα ξεπερνούν τις 10.000 και δεν εστιάζουν μόνο στις οικοσκευές αλλά και στις βλάβες των κτιρίων. Συνεπώς:

  • Μέχρι χθες ο αριθμώς των καταγραφόντων ζημι΄ν στη δομή κτιρίων – επιχειρήσεων ανέρχεται σε 247
  • 143 κτίρια είναι επικίνδυνα για χρήση ( «κόκκινα»)
  • οι 92 προσωρινά ακατάλληλες – «κίτρινες»
  • 12 είναι «πράσινες» με ανάγκη μικρών επισκευών

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι στα μέτρα στήριξης συγκαταλέγεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης για κατοικία που έχει κριθεί ακατάλληλη και κυμαίνεται από 330 ως 500 ευρώ το μήνα. Θα διαρκεί δύο χρόνια για ιδιοκτήτες και έξι μήνες σε ενοικιαστές.

Ο κ. Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στην επιδότηση προσωρινής στέγασης, διευκρίνισε ότι αφορά τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία έχει κριθεί ακατάλληλη και πρέπει να επισκευαστεί ή να ανακατασκευαστεί. Ακολούθως, τόνισε ότι χορηγείται στους δικαιούχους ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία και θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα, ενώ θα χορηγείται για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές.

Αναφορικά με τη διαδικασί,α όπως τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, οι δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου είτε την επιδότηση συγκατοίκησης, η οποία αφορά τις περιπτώσεις τις οποίες ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού η φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης.

«Το έργο λοιπόν και η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους συνεχίζεται αδιάκοπα, είμαστε δίπλα στους Θεσσαλούς, που δοκιμάζονται. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό μέχρι η Θεσσαλία να αποκαταστήσει τις πληγές της και να τραβήξει και πάλι μπροστά» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τριαντόπουλος.

Στη συνέχεια επανέλαβε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο, μεταξύ άλλων, καλύπτει την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες, την αποκατάσταση των σπιτιών και των κτηρίων οποιαδήποτε χρήσης, την επιδότηση προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, την κάλυψη των ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβάνοντας και το αίγιο κεφάλαιο και την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ