Θεσσαλονίκη: Νέα στοιχεία για τις εμπρηστικές επιθέσεις – Στο μικροσκόπιο DNA και αποτυπώματα

 
Θεσσαλονίκη: Νέα στοιχεία για τις εμπρηστικές επιθέσεις – Στο μικροσκόπιο DNA και αποτυπώματα

Πηγή Φωτογραφίας: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 03/07/26 - 08:07

Οι έρευνες των διωκτικών Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την εξιχνίαση της τριπλής εμπρηστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, μητέρας της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Αφροδίτης Νέστορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται υπολείμματα μονωτικής ταινίας από έναν εκ των τριών εμπρηστικών μηχανισμών που τοποθετήθηκαν στις κατοικίες-στόχους. Οι αστυνομικές Αρχές εκτιμούν ότι πάνω στη μονωτική ταινία ενδέχεται να έχουν διατηρηθεί δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών.

Παράλληλα, οι ερευνητές επιχειρούν να ανασυνθέσουν τη διαδρομή διαφυγής των εμπλεκομένων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο οι δράστες να μην είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους κατά την αφετηρία ή τον τερματισμό της διαδρομής τους. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, ένα τρίτο άτομο φέρεται να κινείτο με δεύτερη μοτοσικλέτα, έχοντας υποστηρικτικό ρόλο ως «τσιλιαδόρος», ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και τέταρτου προσώπου στις επιθέσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε ότι η έρευνα έχει σημειώσει πρόοδο και ήδη έχουν προκύψει σημαντικά ευρήματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αναμένονται και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως δήλωσε, οι αστυνομικοί αξιοποιούν τα υπολείμματα των εμπρηστικών μηχανισμών, ευελπιστώντας ότι θα αποδώσουν κρίσιμα στοιχεία για την ταυτοποίηση των δραστών, ενώ συνεχίζεται η συλλογή και η αξιολόγηση πρόσθετου αποδεικτικού υλικού. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετείχαν στην υπόθεση περισσότερα από τρία άτομα.

Η κ. Δημογλίδου σημείωσε ακόμη ότι, με βάση τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των τριών επιθέσεων και τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για τους ίδιους δράστες, καθώς και στις τρεις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος τύπος εμπρηστικού μηχανισμού.

Αναφερόμενη στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, διευκρίνισε ότι τα πρόσωπα των δραστών δεν είναι ορατά, καθώς είχαν φροντίσει να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους. Ερωτηθείσα αν οι εμπλεκόμενοι ενδέχεται να έχουν συμμετάσχει και σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν, απάντησε ότι αυτό θα μπορέσει να διαπιστωθεί μόνο μετά την ταυτοποίησή τους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές.

Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε ο ακριβής αριθμός τους ούτε η διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Στο Αστυνομικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία των ερευνών και τον συντονισμό των ενεργειών για τον εντοπισμό των φυσικών και ενδεχόμενων ηθικών αυτουργών της υπόθεσης.

Οι διωκτικές Αρχές αντιμετωπίζουν πλέον την υπόθεση ως ανθρωποκτονία, εξέλιξη που τους δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης πρόσθετων ανακριτικών μέσων, όπως η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ