Θωρακίζονται τα σύνορα - Έτσι θα είναι ο φράχτης - Ενισχύεται η επιχείρηση «Ασπίδα»

Θωρακίζονται τα σύνορα - Έτσι θα είναι ο φράχτης - Ενισχύεται η επιχείρηση «Ασπίδα»
Ενημερώθηκε: 17/10/20 - 15:09

Tον Απρίλιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεδομένου ότι οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

Παράλληλα με την κατασκευή του νέου φράχτη, μήκους 26 χιλιομέτρων και ύψους 5 μέτρων, αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων με την προσθήκη, προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

fraxtis

Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη, καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα. Μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.

fraxtis

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του φράχτη ενημερώθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Φέρρες όπου του έγινε αναλυτική παρουσίαση.

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει.

«Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος με τους συνοριοφύλακες

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διάλογο με εκπροσώπους των συνοριοφυλάκων που τον υποδέχτηκαν στην περιοχή. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη της πολιτείας σε αυτό το δύσκολο έργο που ήδη εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε: για τις νέες προσλήψεις συναδέλφων μετά από 18 χρόνια. Είναι πραγματικά μεγάλη στήριξη για εμάς» είπε στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε και ανέφερε: «ήταν μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει».

«Ο τελευταίος τιτάνιος αγώνας που κάναμε στις Καστανιές και σε όλο τον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, δείχνει ουσιαστικά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί με τη βοήθεια και τη στήριξη της πολιτείας» τόνισε ο εκπροσωπος των συνοριοφυλάκων για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να σας ενισχύσουμε και με τεχνικά μέσα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό».

Οι νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.

Επέκταση της επιχείρησης «Ασπίδα»

Ταυτόχρονα, στην επέκταση της αστυνομικής επιχείρησης «Ασπίδα» στον νομό Ροδόπης προχωράει η ΕΛ.ΑΣ.,σ΄ύμφωνα με την «Καθημερινή», ως απάντηση στον αυξημένο αριθμό συλλήψεων παράτυπων μεταναστών, όχι μόνο στον Εβρο αλλά και στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», εδώ και μερικές ημέρες 20 αστυνομικοί που υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού Εβρου μετακινήθηκαν στη Ροδόπη, ενώ στην ίδια περιοχή αποσπάστηκαν ακόμα 65 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Οι συνολικά 85 ένστολοι έχουν ήδη διατεθεί για την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου. Οι αποσπάσεις έχουν περιορισμένη διάρκεια και μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα οι αστυνομικοί που εκτάκτως μετακινήθηκαν στη Ροδόπη θα αντικατασταθούν από άλλους. 

«Η μετακίνηση των συναδέλφων θα δώσει ανάσα στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού μας και θα τις ανακουφίσει όσον αφορά τα ήδη βεβαρημένα λόγω συγκυριών αστυνομικά καθήκοντα», δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Παναγιώτης Μαχαιρίδης, ενώ της απόφασης φέρεται να προηγήθηκε επικοινωνία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου με τον βουλευτή Ροδόπη της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη. 

Η επιχείρηση «Ασπίδα», οι αποσπάσεις δηλαδή αστυνομικών για τις ανάγκες φύλαξης των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο, ξεκίνησε την περίοδο 2013-2014 και συνεχίζεται έως σήμερα. Τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της συμμετείχαν έως και 2.000 αστυνομικοί, ωστόσο στο διάστημα που ακολούθησε ο αριθμός των αποσπασμένων αστυνομικών ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Εξαίρεση αποτέλεσε φυσικά το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020, καθώς εν μέσω επεισοδίων στον μεθοριακό σταθμό των Καστανιών, μετακινήθηκαν στον Εβρο εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και από την Αττική. Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, στην επιχείρηση «Ασπίδα» στον Εβρο μετέχουν 195 αστυνομικοί. 

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι η απόφαση για επέκταση της επιχείρησης στην Κομοτηνή υπαγορεύτηκε από τον αυξημένο αριθμό παράτυπων μεταναστών που εντοπίζονται στον ορεινό όγκο και στο οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης. Πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι έχοντας καταφέρει να μπουν στη χώρα και να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς στον Εβρο, καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ενδοχώρα. 

Μια ματιά στις πρόσφατες καταγεγραμμένες υποθέσεις αρκεί για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου ενδεικτικά, αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν στον επαρχιακό δρόμο Μεγάλου Δερείου – Νέας Σάντας έναν Ελληνα που μετέφερε κρυμμένους στο αυτοκίνητό του έξι παράτυπους μετανάστες. 

Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, τέσσερις Ελληνες εντοπίστηκαν να μεταφέρουν κρυμμένους σε δύο αγροτικά έξι παράτυπους μετανάστες. Καταδιώχθηκαν στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα που συνδέει την Κομοτηνή με την Ξάνθη, και τελικά συνελήφθησαν. Παρόμοιο συμβάν κατεγράφη και το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, όταν Ελληνας διακινητής εντοπίστηκε σε επαρχιακό δρόμο του νομού Ροδόπης να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του δύο παράτυπους μετανάστες. Συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη από αστυνομικούς του Τμήματος Σαπών.