Τι δε θα ανοίξει μέχρι τις 7/1/2021

 
Τι δε θα ανοίξει μέχρι τις 7/1/2021

Ενημερώθηκε: 07/12/20 - 13:57

Τους τομείς που δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, έως τις 7 Ιανουαρίου μένουν κλειστά:

Τα σχολεία

Η εστίαση

Η ψυχαγωγία

Τα δικαστήρια

Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από όσες έχουν εγκριθεί (για παράδειγμα, επαγγελματικά πρωταθλήματα Superleague και Basketleague)

Τα χιονοδρομικά κέντρα

Επίσης:

Παρατείνεται η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση συναθροίσεων και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσοι έρχονται από το εξωτερικό την περίοδο των γιορτών (από 18 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου), θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR εντός 72 ωρών, ενώ θα υποβάλλονται σε Rapid Test και θα τίθενται σε προληπτική καραντίνα 10 ημερών.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα υπάρξει του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι τα SMS θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή

Με ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας ότι τα σχολεία και η εστίαση δεν θα ανοίξουν πριν τις 7 Ιανουαρίου.

«Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown» επισήμανε τονίζοντας ότι «και στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή».

Υπογράμμισε ότι είναι πιο αργή απ' όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid 19».