Τηλεφώνημα Μπάιντεν - Ερντογάν

 
Τηλεφώνημα Μπάιντεν - Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 23/04/21 - 09:50

Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι αμερικανοτουρκικες σχέσεις ως αποτέλεσμα των επιλογών και συμμαχιών της Τουρκίας. Πρώτα, οι ΗΠΑ αφήνουν την Τουρκία εκτός του προγράμματος για τα F-35 και τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Όπως μεταδίδει από τν κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ, πριν την ομιλία του που θα γίνει αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιθανολογείται το τηλεφώνημα να αφορά και στο θέμα της γενοκτονίας.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Ο Ερντογάν δήλωσε περί αυτού: «Απέναντι στο ψέμα της “γενοκτονίας” των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια.»

Αντίστοιχα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους.»