Τραγική η κατάσταση στα hot spot - Στις τοπικές κοινωνίες ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μπαλάφας

 
Τραγική η κατάσταση στα hot spot - Στις τοπικές κοινωνίες ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μπαλάφας

Ενημερώθηκε: 20/11/16 - 17:51

«Έκρηξη» στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε καθημερινή βάση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγράφηκε την Κυριακή καθώς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, 217 άτομα έφτασαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Στη Σάμο ο Δήμος καλεί τη Δευτέρα τους κατοίκυος του νησιού «Έλα να βάλουμε... hot-stop στα ψέματα», ζητώντας την αποσυμφόρηση του νησιού.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά φτάνει τους 16.433 όταν η χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας και των υπόλοιπων δομών δεν ξεπερνά τις 7.450 θέσεις.

Συνολικά ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων σε όλη τη χώρα, νησιωτική και ηπειρωτική, σύμφωνα με την κυβέρνηση ανέρχεται σε 62.348.

Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν 108 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη, 94 στη Χίο και 15 στη Σάμο.

Από την άλλη ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφας ρίχνει την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση του προσφυγικού που επικρατεί στη Χίο στην τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικά είναι τα σχετικά δημοσιεύματα των τοπικών μέσων με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί («Επίσκεψη κοροϊδία») και τις σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικοό σταθμό Ε («Τρεις λαλούν κι ο Μπαλάφας ... χορεύει»).

Οι δηλώσεις Μπαλάφα

Στην ομολογία έλλειψης σχεδίου για την αποσυμφώρηση της Χίου που φιλοξενεί πολύ περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες από όσους μπορεί προχώρησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

«Πρέπει οι κάτοικοι της Χίου να συνηθίσουν για να ένα διάστημα στη συμβίωση με τους μετανάστες» είπε ο κ. Μπαλάφας μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αύριο η Χίος να αδειάσει».

Σούδας

Για τον καταυλισμό της είπε: «Η Σούδα πρέπει να αδειάσει από τους μετανάστες. Πρέπει να κλείσει και θα κλείσει καθώς θα κατασκευαστεί τις επόμενες μέρες ένας καταυλισμός στο νησί όπου θα πάνε οι μετανάστες», τόνισε.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που επισκέφτηκε τη Χίο το Σάββατο, είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση στο νησί» ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος που κοιμούνται σε παραπήγματα οι μετανάστες.

Γεγονός είναι οτι η επίσκεψη του στο νησί δεν κατάφερε να πείσει και να καθησυχάσει τους κατοίκους γι' αυτό και τα τοπικά μέσα τη χαρακτήρισαν «Επίσκεψη κοροϊδία».

 Γκέραλντ Kνάους,

Η δήλωση του υφυπουργού έρχεται ακριβώς μία μέρα μετά τη συνέντευξη - στο Spiegel - του Αυστριακού αρχιτέκτονα της πολιτικής Μέρκελ για το προσφυγικό και ιδρυτή της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI)», ο οποίος είπε πως σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ως μοναδική εναλλακτική, υπάρχει αυτή στιγμή η λύση Αυστραλίας.

Ο Κνάους εξήγησε: «Οι πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει να κρατούνται σε ένα νησί, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Εάν η Ευρώπη το κάνει αυτό θα σήμαινε και το τέλος της Συνθήκης για τους πρόσφυγες, θα ήταν μια καταστροφή. Στην Ελλάδα θα δινόταν ο ρόλος που παίζει το νησί του Ειρηνικού, Ναούρου (σ.σ. παλιότερα γνωστό και ως ..."Νησί της Χαράς") για την Αυστραλία. Τα σύνορα στα Βαλκάνια θα στρατικοποιούνταν και μια ούτως ή άλλως εύθραυστη περιοχή θα αποσταθεροποιείτο».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η αποτυχία της συμφωνίας (Ε.Ε.-Τουρκίας) θα έδινε μεγάλη ώθηση σε εξτρεμιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Αυτά τα κόμματα θα κέρδιζαν το 2017 τις εκλογές στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία» εκτίμησε.

Τόνισε επίσης, ότι «τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ελπίζουν πως η συμφωνία με την Τουρκία θα διατηρηθεί, αλλά δεν κάνουν αρκετά», κάτι που «είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο διότι διακινδυνεύονται πολλά». «Ακόμα δεν υφίστανται αποστολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία του ασύλου όταν το ζητούν η Ελλάδα και η Ιταλία. Ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι να μπορεί να αποφασίζεται η παροχή ή μη ασύλου εντός τεσσάρων εβδομάδων. Είναι θέμα αριθμού και εξειδίκευσης υπαλλήλων, μεταφραστών και νομικής βοήθειας», σημείωσε.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον επικίνδυνο δρόμο να έλθουν στην Ευρώπη μέσω τους Αιγαίου έχει μειωθεί κατά πολύ» όπως άλλωστε και «ο αριθμός όσων πνίγονται μειώθηκε πολύ». «Αν δει κανείς αυτά τα στοιχεία, τότε (μπορεί να πει ότι) η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία λειτουργεί. Αυτό οφείλεται τόσο σε αυτή όσο και στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Εάν δεν υπήρχε η συμφωνία αυτή η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και η χώρα δεν θα το άντεχε», τόνισε.
Σημείωσε πάντως ότι «αν έρχονται άνθρωποι από την Τουρκία δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους δεχτούμε», διότι ενώ «όλοι συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, κανείς δεν γνωρίζει πως πρέπει να γίνει».

«Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται καθοδόν από το Ιράκ και τη Συρία αυξάνεται. Χρειαζόμαστε την βούληση του λαού να τους παρασχεθεί προστασία. Ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι να γίνει αυτό με μια συντεταγμένη διαδικασία και να έρχονται στην Ευρώπη όσο γίνεται λιγότεροι.

Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί η απομόνωση σε νησιά, η στρατιωτικοποίηση όλων των (ευρωπαϊκών) συνόρων ή η καταγγελία της Διεθνούς Συνθήκης για τους πρόσφυγες», κατέληξε.

Πανσαμιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του Δήμου

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό και τις επιπτώσεις του στο νησί καλεί ο δήμος Σάμου, τη Δευτέρα στις 13.00 στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

«Έλα να ενώσουμε τις φωνές μας! Φτάνει πια η κοροϊδία! Η Σάμος δεν αντέχει πια. Έλα να βάλουμε... hot-stop στα ψέματα» αναφέρει και σε σχετική αφίσα της η τοπική δημοτική Αρχή, που θέτει ως βασικό εκ των αιτημάτων της την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και τη μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην παρούσα φάση στο hotpsot του νησιού (2.301) είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τη χωρητικότητά του (850), ενώ επιπλέον 424 φιλοξενούνται σε άλλες τοπικές δομές.

Παράλληλα, απανωτά είναι τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα παραβατικότητας και οι συλλήψεις αλλοδαπών στη Σάμο, ενώ καταγράφονται διαδοχικές πυρκαγιές, αλλά και επεισόδια με εμπλοκή προσφύγων ή και Ελλήνων.

Την κινητοποίηση στηρίζουν η τοπική Περιφερειακή Ενότητα, η Μητρόπολη, ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων. Τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα αναμένεται να υπολειτουργήσουν, καθώς η συμμετοχή στο συλλαλητήριο αναμένεται μαζική, αφού θα γίνουν και μετακινήσεις κατοίκων από άλλες περιοχές της Σάμου προς την πρωτεύουσα με λεωφορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Βόμβα" από σύμβουλο της Μέρκελ: Να γίνει ελληνικό νησί μόνιμο και μοναδικό κέντρο κράτησης μεταναστών!

Μπαλάφας: Δεν θα επιτρέψουμε σε στοιχεία που δεν έχουν σχέση με τον λαό της Χίου να τρομοκρατούν

«Καζάνι που βράζει» η Χίος όπου είναι εγκλωβισμένοι 4.094 μετανάστες και πρόσφυγες

Ξεπέρασαν τους 12 χιλιάδες, οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο

Tσαβούσογλου : Θα καταγγείλουμε τη συμφωνία με την ΕΕ αν δεν αρθεί η υποχρέωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

Δ. Κουφοντίνας: Ο Γιωτόπουλος αντιπροσωπεύει την ηθική "κρεμάστε τον αδερφό μου γιατί ζαλίζομαι"

Κυπριακό: Τώρα η κρισιμότερη στιγμή στις διαπραγματεύσεις – Μόνιμη στρατιωτική βάση απαιτούν οι Τούρκοι - Τα παζάρια για το εδαφικό

Πρωτοφανές: Είσαι ο ήρωας μου είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων στον Βλαντίμιρ Πούτιν!