Υγειονομικές Αρχές: Ανησυχία για υψηλό αριθμό κρουσμάτων, νεκρών και εστίες μολύνσεως σε γηροκομεία - Ποια τα μέτρα προστασίας

Υγειονομικές Αρχές: Ανησυχία για υψηλό αριθμό κρουσμάτων, νεκρών και εστίες μολύνσεως σε γηροκομεία - Ποια τα μέτρα προστασίας
Ενημερώθηκε: 03/09/20 - 07:57

Ανησυχία επικρατεί για τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού, τα οποία αποτελούν τριψήφιο νούμερο και πλησιάζουν συχνά τα 300. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είχαμε 233 κρούσματα.

Ωστόσο, αυτό που προσθέτει περισσότερο προβληματισμό στις υγειονομικές Αρχές, είναι οι νεκροί που έχουν φτάσει συνολικά τους 273, αλλά και οι εστίες μολύνσεως σε ηλικιωμένους, όπως οι 22 νεκροί στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, αλλά και τα πρόσφατα 19 κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ για "πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει", αφού οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να ευκολία να διασπείρουν ανεξέλεγκτα τον ιό.

"Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει" προειδοποίησε ο καθηγητής.

Στους 22 οι νεκροί στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Τους 22 έφτασαν οι νεκροί τρόφιμοι του γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ της Τετάρτης κατέληξε από κορονοϊό 81χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται πως στον οίκο ευγηρίας εμφανίστηκαν συνολικά 40 κρούσματα κορονοϊού, με τους 36 να είναι τρόφιμοι, εκ των οποίων έχουν καταλήξει οι 20.

Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι - Καραντίνα 10 ημερών

Συνολικά 19 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα ο ANT1, στο σημείο έσπευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως το γηροκομείο τέθηκε σε καραντίνα για 10 μέρες.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

"Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

1.  Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

2.  Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00".

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ