ΥΠΕΞ: «Ξεφεύγουν της απλής λογικής» οι τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

 
ΥΠΕΞ: «Ξεφεύγουν της απλής λογικής» οι τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

Ενημερώθηκε: 10/02/22 - 14:16

«Τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στις τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, οι οποίες «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» όπως είπε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής. Η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού. Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών.»

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, απειλώντας μάλιστα πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επιπλέον ότι «η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί, όμως ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις συνθήκες; Όχι. Τι δηλαδή, θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δεν λένε την αλήθεια».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν η Τουρκία θα ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία ανοίγοντας τη συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν ανταποκριθεί και συνεχίσει να έχει τα νησιά στρατιωτικοποιημένα, ή φέρει και άλλα όπλα», ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Φυσικά θα ξεκινήσουμε, υπάρχουν τα μέρη που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες αυτές. Και τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων.Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση αυτή στα διεθνή φόρα».

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας

Αναφερόμενο στο ίδιο ζήτημα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι «η Ελλάδα το 2022 με εναέριο και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

 Γ. Οικονόμου: Κλιμακώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας εξαιτίας εσωτερικών δυσκολιών αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας

«Συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της 'Αγκυρας με θέσεις που είναι εκτός κάθε πλαισίου διεθνούς δικαίου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και του πνεύματος καλής γειτονίας. Είναι προφανές ότι κλιμακώνεται η προκλητικότητα αυτή λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία και εξαιτίας εσωτερικών δυσκολιών αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας. Όλα αυτά τα αβάσιμα, αστήριχτα και χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Τουρκίας τα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και δίνει τις απαντήσεις και στο διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο όπου προκληθεί και όπου χρειαστεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου.