Αξίζει να δοκιμάσεις τη νηστίσιμη μανιταρόπιτα της Αργυρώς

 
Αξίζει να δοκιμάσεις τη νηστίσιμη μανιταρόπιτα της Αργυρώς

Ενημερώθηκε: 20/03/18 - 16:02

Νηστίσιμη μανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, γεμάτη νοστιμιά και ενέργεια, φυτικές πρωτεΐνες και super foods, με συνταγή από την αγαπημένη Αργυρώ Μπαρμπαρήγου. Ιδανική για όσους κάνουν υγιεινή διατροφή όλο τον χρόνο.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς σπόρους
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ. σουσάμι ή λιναρόσπορο αλεσμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο ή λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για άρωμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η λεμονόπιτα της Αργυρώς!

    Εκτέλεση

    Για τη νηστίσιμη μανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, πρώτα απ’ όλα, θα ψήσουμε δυο χωριάτικα φύλλα για να μαζέψουν τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμη η πίτα μας. Απλώνουμε τα δυο φύλλα σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για 10′, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μέτα τα θρυμματίζουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.

    Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Εγώ χρησιμοποίησα ποικιλία από άγρια φρέσκα μανιτάρια, ασπρομανίταρα και πόρτο μπέλο. Τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά πάντα, για 4-5΄, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο σπασμένο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν για 3-4΄. Προσθέτουμε τη ντομάτα (χωρίς ζουμιά), το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.

    Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, προσθέτουμε το καρύδι και το σουσάμι και ανακατεύουμε. Αν σας αρέσει το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια. Προσθέστε 2-3 πρέζες. Αλλιώς προσθέστε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

    Αλείφουμε ένα ταψί 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε δυο φύλλα έτοιμο χωριάτικο ή σπιτικό φύλλο, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

    Σκορπάμε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα. Αδειάζουμε πάνω τη γέμιση μανιταριών.

    Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα δυο τελευταία, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα. Φροντίζουμε να στρώσουμε τα φύλλα με αρκετές πτυχές, τσαλακωμένα. Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.