Η συνταγή της ημέρας είναι... γίγαντες στο φούρνο!

 
Η συνταγή της ημέρας είναι... γίγαντες στο φούρνο!

Ενημερώθηκε: 16/05/17 - 11:28

φαγητά

Δεν θέλουμε κάθε μέρα γκουρμέ , μερικές φορές χρειάζεται ένα απλό σπιτικό - μαμαδίστικο πιάτο, και σήμερα έχουμε γίγαντες στο φούρνο!

Υλικά Συνταγής

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • λίγο άνηθο
  • 1 φλ. νερό
    • Εκτέλεση

      Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλίαζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.

      Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.)

      Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι, και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.

      Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.

      Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

      Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα το ταψί, και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο. Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθουν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πρίν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

      argiro.gr

      Πηγή:

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

      Η συνταγή της ημέρας είναι... σπαγγέτι πουτανέσκα σε 10 λεπτά!