Μπουγάτσα νηστίσιμη

 
Μπουγάτσα νηστίσιμη Ένα γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε και σε περιόδους νηστείας. Για την νηστίσιμη μπουγάτσα ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή από την Αργυρώ και σίγουρα θα την απολαύσετε. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική, παραδοσιακή μπουγάτσα καθώς έχει εξίσου λαχταριστή κρέμα και τραγανιστό φύλλο. Κάντε την νηστίσιμη κρέμα με γάλα αμυγδάλου και θα γίνει ένα ελαφρύ γλυκό που μπορούν να γευτούν όλοι.

Ενημερώθηκε: 20/03/22 - 20:50

Μπουγάτσα νηστίσιμη Ένα γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε και σε περιόδους νηστείας. Για την νηστίσιμη μπουγάτσα ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή από την Αργυρώ και σίγουρα θα την απολαύσετε.

Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική, παραδοσιακή μπουγάτσα καθώς έχει εξίσου λαχταριστή κρέμα και τραγανιστό φύλλο. Κάντε την νηστίσιμη κρέμα με γάλα αμυγδάλου και θα γίνει ένα ελαφρύ γλυκό που μπορούν να γευτούν όλοι.

ΥΛΙΚΑ

• 1 πακέτο (450 γραµ.) λεπτό φύλλο Βηρυτού

• 100 γραµ. φυτικό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο

• 50 γραµ. ηλιέλαιο

Για την νηστίσιμη κρέμα μπουγάτσας

• 1½ λίτρο φυτικό γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας ή καρύδας ή νερό)

• 200 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό

• 200 γραµ. ζάχαρη

• 1 πρέζα αλάτι

• 2 βανίλιες

• 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη νηστίσιμη κρέμα με γάλα αμυγδάλου

• Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί.

• Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.

• Μόλις πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο.

• Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά.

• Αφήνουμε την κρέμα για τη νηστίσιμη μπουγάτσα χωρίς αυγά να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.

Για τα φύλλα στο ταψί

• Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ.

• Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.

• Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα Βηρυτού ή σπιτικά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο.

• Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση.

• Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα.

• Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις των φύλλων.

• Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πεταχτά µε το πινέλο.

• Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.

Για το ψήσιμο

• Ψήνουμε την νηστίσιμη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 με 30 λεπτά.

• Ψήνουμε την μπουγάτσα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.

• Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής.

• Κόβουμε τη ζέστη κριτσανιστή μπουγάτσα σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, άχνη ή κρυσταλλική. Ό,τι επιθυμεί ο καθένας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ