Πλαστός Τρικάλων, η παραδοσιακή πισπιλίτα

Πλαστός Τρικάλων, η παραδοσιακή πισπιλίτα
Ενημερώθηκε: 02/10/21 - 11:54

Η εποχή της πίτας ξεκίνησε, τα φρέσκα φυλλώδη λαχανικά έρχονται άφθονα με τις πρώτες δροσιές... Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε και να ανοίξετε φύλλο, το αλεύρι και το ράντισμά του με νερό θα σας δώσει μια πεντανόστιμη πίτα.

Υλικά για πλαστό foodurismo για ταψί 25Χ35 800 γραμμάρια καλαμποκάλευρο (χωρισμένο σε δύο μέρη, 500 και 300 γραμμαρίων) 500 γραμμάρια ανάμεικτα χόρτα (σπανάκι, τσουκνίδες, σέσκουλα) 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 πράσο 1 ξερό κρεμμύδι μισό ματσάκι άνηθο μισό ματσάκι δυόσμο 350 γραμμάρια φέτα 250 ml ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι 80 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο Εκτέλεση Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα πολλά νερά.

Τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε το ίδιο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το ξερό κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Αλατίζουμε και πιέζουμε τα χορταρικά με τα χέρια, σαν να τους κάνουμε “μασάζ”, αυτό το θέλουμε για να αφυδατωθούν ελαφρώς και να “μαραθούν” και να μην έχουν μεγάλο όγκο ούτε πολλά υγρά. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ρίχνουμε στο μπολ με τα χορταρικά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (3-4 κουταλιές της σούπας) και τρίβουμε και μπόλικο πιπέρι. Μην παραλείψετε να ρίξετε στο μείγμα και μια γεμάτη κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο, απορροφά τα περιττά υγρά κατά το ψήσιμο. Ανακατεύουμε καλά. Σε μπολ βάζουμε τα 500 γραμμάρια καλαμποκάλευρου, κάνουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα 200 ml από το ελαιόλαδο που έχουμε για την πίτα. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Ρίχνοντας σιγά σιγά νερό αρχίσουμε και ζυμώνουμε ελαφρά. Θα χρειαστείτε τόσο νερό όσο για να έχετε μια ζύμη μαλακή, πολύ εύπλαστη, είναι καλό να είναι σχεδόν υδαρής. Το καλαμποκάλευρο είναι ένα αλεύρι που “πίνει” μπόλικο νερό καθότι αμυλώδες και δίνει βαριά ζύμη, οπότε για να μην γίνει πολύ σκληρή με το ψήσιμο αλλά τραγανή θέλει αρκετό νερό και λάδι. Χρησιμοποιούμε περίπου το μισό βούτυρο για να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού. Με τα χέρια μας παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τη βάση του ταψιού με ζύμη πάχους μισού περίπου εκατοστού. Φτιάχνουμε γύρω γύρω κι ένα “τείχος” με τη ζύμη, με ύψος περίπου δύο δάχτυλα, όπως κάνουμε στην τάρτα. Αδειάζουμε το μείγμα των χόρτων πάνω στη ζύμη, απλώνουμε για να είναι ομοιόμορφο. Τώρα παίρνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τα 300 γραμμάρια, και με το χέρι ρίχνουμε βροχηδόν καλαμποκάλευρο σε όλη την επιφάνεια της πίτας μέχρι να καλυφθεί εντελώς, να μην φαίνονται σχεδόν τα χόρτα. Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κανάτα νερό, τουλάχιστον μισό λίτρο και αρχίζουμε με το χέρι μας πάλι να ραντίζουμε καλά το καλαμποκάλευρο. Όταν λέμε όμως ράντισμα εννοούμε πολύ καλό ράντισμα, σχεδόν… πότισμα χρειάζεται. Είπαμε, για να μην γίνει σκληρός ο πλαστός θέλει μπόλικο νερό. Πιθανότατα να χρειαστεί λίγο παραπάνω από μισό λίτρο, ίσως 60 ml νερό, μέχρι το καλαμποκάλευρο να γίνει σαν την υγρή αμμουδιά, να ποτίσει καλά και να σκουρύνει σε χρώμα. Στο τέλος, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σκορπάμε κομματάκια από το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να σταθεί ο πλαστός και σερβίρουμε.