Πρωτοχρονιά 2017: Εορταστικό μενού από γνωστούς σεφ!

 
Πρωτοχρονιά 2017: Εορταστικό μενού από γνωστούς σεφ!

Ενημερώθηκε: 28/12/16 - 16:12

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και εσύ ακόμα να βρεις το απόλυτο εορταστικό μενού για την Παραμονή για να ξετρελάνεις τους καλεσμένους σου; Δες τα υλικά που θα χρειαστείς για σαλάτα με φρούτα του Λευτέρη Λαζάρου, Γεμιστή Γαλοπούλα του Ηλία Μαμαλάκη και Τρουφάτο γλυκό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!

Σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα και βινεγκρέτ ροδιού από τον Λευτέρη Λαζάρου

Υλικά για 4 άτομα

1 γαλλική σαλάτα
1 ραντίτσιο
1 κόκκινη σγουρή σαλάτα
1 κινέζικο μαρούλι
150 γρ. ξερά φρούτα κομμένα στη μέση (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
100 γρ. αμυγδαλόψιχα

Για τη βινεγκρέτ

50 ml παρθένο ελαιόλαδο
20 ml ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας πικάντικη μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας σπόρους ροδιού
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα αναμειγνύουμε τα σαλατικά μαζί με τα φρούτα και τα αμύγδαλα. Λίγο προτού σερβίρουμε, βάζουμε τα υλικά για τη σως στο multi για να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σως στη σαλάτα μας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Tips: Μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλο εάν θέλετε να είναι πιο τραγανό.

Γεμιστή γαλοπούλα Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά

Μία γαλόπουλα (4-5 κιλά)

Για τη μαρινάδα

1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.α. μουστάρδα απαλή
1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. σόγια σος φεσκοτριμμένο πιπέρι

Γέμιση

1 κιλά κιμάς χοιρινός
3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι

Πουρές κίτρινης κολοκύθας με καβουρδισμένα αμύγδαλα

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα
2 κ.γλ. τριμμένο κάρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρισμα

Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα ομογενή πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.

Γαλοπούλα γεμιστή

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.

Γαρνιτούρες

Όσο n γαλοπούλα ψήνεται, κόβουμε τα ψαχνά της κίτρινης κολοκύθας σε μικρούς κύβους και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με το φρέσκο βούτυρο και το κρεμμυδάκι. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς, τα αποσύρουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μίξερ να γίνουν πουρές. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα καθαρό τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά. Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος, αρωματίζουμε με το κάρι το αλάτι και το πιπέρι, σπάζουμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με το ζεστό πουρέ κολοκύθας.

Τρουφάτο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

1 κεσεδάκι μαργαρίνη 250 γρ.
1-1/2 φλ. ζάχαρη
6 αβγά
2 βανίλιες
1 φλ. γάλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. τρούφα
Για το σιρόπι

2 - 1/2 φλ. νερό
2 - 1/2 φλ. ζάχαρη
Για την κρέμα σοκολάτας

4 γεμάτες κ.σ. κακάο
10 κ.σ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
1 φλ. γάλα
1/2 φλ. νερό
3 κ.σ. μαργαρίνη

Για επικάλυψη

τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε μεγάλο πυρέξ ή μακρόστενο ταψί.

Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 4′-5′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Για την κρέμα σοκολάτας

Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά, κακάο, κορν φλάουρ, άχνη και βανίλια. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το νερό και την μαργαρίνη. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

Αφού σιροπιάσουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Περιχύνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε (προαιρετικά), με τρούφα σοκολάτας.

Extra tips

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταψί μακρόστενο 35×27 εκατοστά ή στρογγυλό 34 εκατοστά. Προτεινόμενο ψήσιμο στις αντιστάσεις, κάτω σχάρα στους 170 βαθμούς C. Εναλλακτικά, ψήσιμο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 160 βαθμούς C. Ο φούρνος πάντα πολύ καλά προθερμασμένος. Για τέλειο σιρόπιασμα, το γλυκό να είναι ζεστό και το σιρόπι χλιαρό. Ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω στο γλυκό, αφού κρυώσει τελείως από το σιρόπιασμα. Παγώστε το γλυκό στο ψυγείο για μεγαλύτερη απόλαυση.