Συνταγή για τυροκαυτερή

 
Συνταγή για τυροκαυτερή

Ενημερώθηκε: 04/09/21 - 12:40

Τυροκαυτερη, η απαραίτητη για τα απίθανα ψησίματά σας! Βελούδινη, πικάντικη, εθιστική!

Έχει έναν πολύ επιτυχημένο συνδυασμό μαλακιάς φέτας, όχι πολύ αλμυρής, και στραγγιστού γιαουρτιού. Αυτά τα δύο υλικά φτιάχνουν την πιο απαλή και κρεμώδη τυροκαυτερή που έχετε δοκιμάσει. Πολύ συχνά σε εστιατόρια ή ντελικατέσεν υπάρχουν τυροκαυτερές - νόστιμες μεν - αλλά αλμυρές με κομμάτια φέτας που βρίσκεις στη μπουκιά που θα φας. Οι πιο πολλές τυροκαυτερές αφήνουν συνήθως μια αίσθηση "τυρίλας". Αυτή του foodurismo είναι αλλιώτικη, ντελικάτη, είναι σαν μους πραγματικά. Το μόνο που "τσιγκλάει" ευχάριστα τη γλώσσα είναι η αίσθηση της καυτερής πιπεριάς, την οποία ρυθμίζετε εσείς ανάλογα με τις… αντοχές σας. Ακόμα και το "αυθάδικο" σκόρδο… κάνει πίσω, κι αφήνει θέση στις πιπεριές, τις γλυκές Φλωρίνης και τις πικάντικες μικρές. Θα σας έλεγα σε αυτή την τυροκαυτερή να μην το παρακάνετε ούτε στο σκόρδο ούτε στο ξύδι, να αφήσετε την πιπεριά να κυριαρχήσει, ακόμα κι αν βάλετε την καυτερή με φειδώ, για να βγει η τυροκαυτερή σας απαλή, … ευγενική. Μια καλή ιδέα είναι να σερβίρετε την τυροκαυτερή με ντακάκια και διάφορα κριτσίνια πριν καθίσετε στο τραπέζι. Ανοίξτε κρασί ή σερβίρετε τσίπουρο και αρχίστε τις "βουτιές" όσο τα κοψίδια ετοιμάζονται. Έτσι, θα απολαύσετε τη βελούδινη νοστιμιά που φτιάξατε σαν ένα ωραίο ντιπ που θα σας ανοίξει ευχάριστα την όρεξη.

Υλικά για την τυροκαυτερή foodurismo

300 γρ. φέτα μαλακιά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 2%)

3 μετρίου μεγέθους πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ή ψημένες χωρίς σπόρια και φλούδα

2-3 καυτερές πιπεριές ωμές

1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο, είναι πιο αρωματικό και ήπιο)

αλάτι (προσοχή στην ποσότητα, ανάλογα με τη φέτα)

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ βάζετε όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάτε για 1-2 λεπτά μέχρι να να λιώσουν οι πιπεριές και να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Το αδειάζετε σε ένα μπολ, το κλείνετε καλά και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε. Μπορείτε βέβαια κάλλιστα να το φάτε αμέσως. Ταιριάζει πολύ ωραία με τραγανά ντακάκια, ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο, κριτσίνια, τηγανιτές πατάτες και μεζέδες.