Άγριο πάρτι με τις κλεμμένες περιουσίες στα Κατεχόμενα

 
Άγριο πάρτι με τις κλεμμένες περιουσίες στα Κατεχόμενα

Ενημερώθηκε: 05/08/23 - 15:21

Πάρτι έχουν στήσει στην Κατεχόμενη Κύπρο ξένοι επενδυτές οι οποίοι "επενδύουν στις κλεμμένες περιουσίες ". Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" ιι ξένες επενδύσεις στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Τρικώμου συνεχίζονται ανενόχλητες. Στο άγριο πάρτι επί των κλεμμένων περιουσιών στα κατεχόμενα συμμετέχουν πολλοί ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολίτες χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας και παρά τα μηνύματα που έχουν σταλεί από πλευράς Λευκωσίας φαίνεται να μην λαμβάνονται υπόψη.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι το 25% του Τρικώμου έχει ξενοποιηθεί. Η εφημερίδα κάνει αναφορά σε αυξανόμενες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή. Κάτι, όπως επισημαίνει η τ/κ εφημερίδα, που δημιουργεί προβλήματα για τους κάτοικους της περιοχής.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου τύπου στούντιο στην περιοχή ξεκινούν από 90 έως 120 χιλιάδες στερλίνες, οι τιμές των διαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων κυμαίνονται μεταξύ 120-160 χιλιάδων στερλινών, για τρία υπνοδωμάτια η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 160 και 250 χιλιάδων στερλινών, ενώ το ελάχιστο ποσό για μονοκατοικίες είναι 350 χιλιάδες στερλίνες Αγγλίας. Σημειώνει επίσης ότι για άτομα που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές με εισόδημα σε τουρκικές λίρες αυτές οι τιμές είναι απαγορευτικές ώστε να αποκτήσουν σπίτι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Μιλώντας στην εφημερίδα, εκπρόσωποι του τομέα εξήγησαν ότι στην περιοχή του Τρικώμου το 20-25% στην αγορά ακινήτων έχει περάσει υπό την αιγίδα των ξένων επενδυτών, και παραπονέθηκαν ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη πώληση και κατασκευή στην περιοχή. Ανέφεραν, επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές από χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Ουκρανία, το Ιράν, το Καζακστάν και η Ρωσία, καθώς και ότι γίνονται πολλές ξένες επενδύσεις σε ορισμένα σημαντικά σημεία όπως η Καρπασία, η Όργα και ο Άγιος Αμβρόσιος.

Ο Διευθυντής του Cyprus Loft Estate, Μουσταφά Ταν(Mustafa Tan), ο οποίος είναι μεσίτης ακινήτων στην περιοχή, δήλωσε: «Οι Κύπριοι ντόπιοι δεν μπορούν πλέον να βρουν σπίτι. Υπάρχουν ξένοι που έχουν στήσει επιχειρήσεις σε κάθε τομέα και ψωνίζουν μόνο μεταξύ τους. Αύριο, μεθαύριο, θα είμαστε ξένοι σε αυτά τα εδάφη», και εξήγησε ότι υπάρχουν σημεία όπου το «κράτος» θα πρέπει να παρέμβει επειγόντως, ειδικά στις πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών.

Ο Χασάν Έφε (Hasan Efe), ένας από τους διευθυντές της Emlak Dünyası Iskele, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενώ το κράτος με τους νόμους του έχει για 30 χρόνια δώσει άδεια στους κατοίκους του μόνο για γεωργική γη και εκτιμάται η γη του για 10.000 λίρες, αν έρθουν ξένοι και πληρώσουν 100.000 λίρες για αυτό το χωράφι των 10.000 λιρών, οι ντόπιοι, που έχουν χαμηλή αγοραστική δύναμη και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα χωράφια τους εδώ και χρόνια, φυσικά θα τα πουλήσουν. Αν αυτό δεν αποτραπεί, μετά από 10 χρόνια θα έχουμε αλλοτριωθεί».

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα στην κατεχόμενη Κύπρο παρατηρείται οικοδομικός οργασμός αλλά και αυξανόμενο κύμα ξένων επενδύσεων, κυρίως Ρώσων, Ουκρανών, Ισραηλινών, Ιρανών, όπως και από τουρκικές εταιρείες ανάπτυξης γης, που διατηρούν τα… σκήπτρα. Στην συντριπτική πλειοψηφία οι περιουσίες, που «αξιοποιούνται» είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας και υπολογίζεται πως από το 2021 και εντεύθεν οι πράξεις αγοραπωλησίας ξεπερνούν τις 7.000. Αυτό διαμορφώνει νέα δεδομένα, πρωτίστως νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Την ίδια ώρα κατά την οποία, η κατοχική Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η μεγάλη πλειοψηφία από τις 2.672 άδειες αγοράς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα για το 2022, δόθηκε σε Ισραηλινούς για την αγορά γης, όπως ανέφερε δημοσίευμα της «Χαλκίν Σεσί». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 2.000 εταιρείες στα κατεχόμενα ελέγχονται από Ισραηλινούς μετόχους. Μέσω αυτών των εταιρειών αγοράστηκαν 25.000 στρέμματα, κατά κύριο λόγο γεωργική γη, στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. Αναφέρεται, επίσης, ότι έχουν αγοραστεί στην Λεύκα, 2.000 στρέμματα γης για ανάπτυξη. Τον τελευταίο χρόνο οι πωλήσεις ακινήτων και γης αυξήθηκαν στις περιοχές της Κερύνειας και του Τρικώμου ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στην Αμμόχωστο ενόψει του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ