Έτσι εκτόνωσαν Λευκωσία και Βηρυτός την κρίση από τις απειλές Νασράλα

 
σσ

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 21:55

Αποφασισμένες να μην αφήσουν τίποτα να διαταράξει το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η Λευκωσία και η Βηρυτός, ακόμη δε περισσότερο μετά την ένταση που προκάλεσαν οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου. Το 24ωρο παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις απέδωσαν καρπούς.

Το τελευταίο 24ωρο, όπως πληροφορείται το ERTNews εκτυλίχθηκε ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες με επαφές των υπουργών Εξωτερικών Κόμπου και Μπου Χαμπίμπ με αποκλειστικό αντικείμενο τη θωράκιση της στενής σχέσης που ανέκαθεν διατηρούν οι δύο χώρες. Απότοκο των επαφών αυτών ήταν η ανακοίνωση του λιβανικού ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών επαναλαμβάνει ότι οι Λιβανο-Κυπριακές σχέσεις βασίζονται σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας».

Το ΥΠΕΞ στη Βηρυτό τόνισε επίσης «την αδιάκοπη και συνεχή επικοινωνία και διαβουλεύσεις στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών για να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία αποκάλυψε πριν από λίγο στο ERTNews ότι γίνονται σκέψεις για την άμεση επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Λιβάνου στη Λευκωσία, προκειμένου να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι Κύπρος και Λίβανος δεν προτίθενται να αφήσουν οτιδήποτε να διαταράξει τους μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς.

Tην ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου απέστελνε ευχαριστήριο μήνυμα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το χειρισμό του ζητήματος των απειλών Νασράλα. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής Προεδρίας ο Ναζίμπ Μικάτι ευχαρίστησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την «εξαιρετική διπλωματική δήλωση» που έκανε σταματώντας, όπως σημείωσε ο κ. Μικάτι, «μία μη σημαντική αντιπαράθεση».

Την προσπάθεια συνέδραμε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σάαμπ, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε παρέμβαση δημόσια και διέψευσε ότι η κυπριακή πρεσβεία στον Λίβανο σταμάτησε να χορηγεί βίζες. «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όσα ειπώθηκαν για την αναστολή της χορήγησης βίζας από την Κυπριακή Πρεσβεία. Αυτό που συνέβη ήταν να σταματήσει να λαμβάνει βίζες για μία μόνο μέρα για διοικητικούς λόγους που σχετίζονται με την αναθεώρηση του τιμολογίου για τη χορήγηση βίζας και η πρεσβεία θα συνεχίσει να λαμβάνει αιτήσεις από αύριο», ανέφερε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ