Μετέτρεψαν σε γυμναστήριο τον ναό Αγίας Άννας στα Κατεχόμενα

 
agiaanna

Ενημερώθηκε: 07/10/23 - 15:10

Σε μια νέα πρόκληση στα κατεχόμενα προχώρησαν οι υπεύθυνοι του ψευδοκράτους προσβάλλοντας την πίστη αλλά και την πολιτισμική κληρονομιά. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου το ψευδοκράτος μετέτρεψε την εκκλησία της Αγίας Άννας στην ενορία Συρκανιάς στην κατεχόμενη Κυθρέα σε γυμναστήριο και συγκεκριμένα, σε σχολή για μποξ.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες της σχολής φαίνεται ότι απομάκρυναν το πρόχειρο εικονοστάσι που στήθηκε πρόσφατα έπειτα από πρωτοβουλία Κυθρεωτών (άγνωστο τι έγιναν οι εικόνες), κρέμασαν από την οροφή της εκκλησίας σάκους του μποξ και έστησαν και ρινγκ.

Ο ναός που ανήκει στην ενορία της Συρκανιάς (μία από τις έξι ενορίες της Κυθρέας), μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή και κατοχή μετατράπηκε σε τζαμί, το οποίο λειτουργούσε μέχρι πριν από τρία – τέσσερα χρόνια. Η φθορά που υπέστη το κτίσμα ανάγκασε τις «τοπικές αρχές» να την εγκαταλείψουν και να χτίσουν ακριβώς απέναντι από την εκκλησία ένα νέο τζαμί, το οποίο σύμφωνα και με μαρτυρίες Κυθρεωτών, λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όταν διαπιστώθηκε ότι η εκκλησία άδειασε και έμεινε στο έλεος και πάλι του χρόνου, Κυθρεώτες ανέλαβαν πρωτοβουλία για να την καθαρίσουν και όπως μπορούν να τη φροντίσουν. Κι αυτό διότι, υπήρχαν πληροφορίες ότι πρόθεση κατοίκων της περιοχής ήταν να λειτουργήσουν εντός του ναού, σχολή χορού.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών των Κυθρεωτών ήταν η εκκλησία της Αγίας Άννας να πάρει και πάλι μια άλλη μορφή, αυτήν που έπρεπε να έχει και να διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, στήθηκε κι ένα πρόχειρο εικονοστάσι για να διαχωρίσει το Ιερό από τον υπόλοιπο ναό, με την ελπίδα και την προσδοκία των νόμιμων κατοίκων της Κυθρέας, έστω και μία φορά το χρόνο (κατά προτίμηση στις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα της γιορτής της Αγίας Άννας) να μπορούν να την επισκέπτονται και να τη λειτουργούν.

Οι Τούρκοι έδωσαν άδειες σε τρεις Τούρκους έποικους – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – για να λειτουργήσουν το θρησκευτικό χώρο ως γυμναστήριο και συγκεκριμένα ως σχολή για μποξ. Η ενέργεια αυτή φυσικά και δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς πρόσφυγες από την Κυθρέα διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την απαράδεκτη ενέργεια, όταν επισκέφθηκαν το κατεχόμενο χωριό τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ